Стефан Пройнов:Топ 10 на най-скъпите монети в света+ цени и снимки

в История/Свят

Стефан Пройнов:Топ 10 на най-скъпите монети в света+ цени и снимки


Стефан Пройнов:Парите отдавна са станали неразделна част от човешката цивилизация. Сега няма да изненадате никого с виртуална валута и хартиени банкноти, но въпросът кои монети са най-скъпите в света е от постоянен интерес. Много от тях са редки, истински произведения на изкуството, а някои са направени при много необичайни обстоятелства.

Независимо дали събирате монети като хоби или просто изследвате историята зад тяхното създаване, надяваме се този списък с монети с висока стойност да грабне вниманието ви.
Не включихме монети в топ 10, които са направени само като маркетингов трик и никога няма да бъдат продадени. Тези рядкости включват австралийската монета кенгуру от 1 тон злато, с номинал от един милион австралийски долара и тегло от 1012 кг. След промоционално турне из Европа, монетата е постоянно изложена на Златното шоу на австралийския монетен двор.

 


10. Сребърен долар, 1804 г.

10. Сребърен долар, 1804 г.

Продажна цена: $ 3,7 милиона

Въпреки че датата е 1804 г., нито една от монетите не е сечена тази година. През 1834 г. по заповед на американското правителство са издадени няколко дипломатически подаръчни комплекта. Те включват популярни монети от онова време. Но няма сребърни долари от 1804 г., защото за тяхното създаване са използвани 1803 марки. Трябваше спешно да коригирам този пропуск.

Седмият президент на САЩ Андрю Джаксън представи комплектите на ръководителите на няколко азиатски държави, включително краля на Сиам, и императорите на Китай и Япония.

9. Глава на свободата, 1913 г.

 

9. Глава на свободата, 1913 г.
9. Глава на свободата, 1913 г.

Продажна цена: $ 3,7 милиона

Предвид ниската деноминация (5 цента) и малкия тираж „Главата на свободата“ не е оцелял в най-добро състояние. Ако бъде намерено безупречно копие, цената му може да бъде 20 милиона долара. Но засега това не е най-скъпата монета в света. Цената му не само не се увеличава, но и намалява с течение на времето. Първоначалният собственик е платил над $ 3,7 милиона за него, а през януари 2014 г. е продаден само за $ 3290 милиона. За сравнение: цена най-скъпата монета на съвременна Русия – 300 хиляди рубли, или около 5 хиляди долара.

Телевизионният сериал „Хаваи 5.0“ излезе през 70-те години на миналия век, в който участваше Главата на свободата, но това също не добави стойност към монетата. Оригиналът му е използван за мащабно заснемане, а обикновена никелова монета е използвана за рамки, в които датата не може да бъде разграничена, за да се намали рискът от повреда на скъп предмет.

8. Южноафриканска лира, 1898г

8. Южноафриканска лира, 1898г
8. Южноафриканска лира, 1898г

Продажна цена: 4 милиона долара

Най-редката златна монета в Южна Африка, „Сингъл 9“ от 1898 г. е отсечена през 1899 г. по време на бурската война. Страната не можа да направи отпечатък за сечене и реши да изпрати стария печат за промяна в Германия. Той обаче се озова в ръцете на британците.

Без страх служителите на южноафриканската хазна отпечатваха на монетата числото 9. Такова копие обаче беше уникално; на следващите дати 1899 г. беше вярно.

7. „Кралица Елизабет II“, 2007 г.

7. "Кралица Елизабет II", 2007 г.
7. „Кралица Елизабет II“, 2007 г.

Продажна цена: 4 милиона долара

Тази канадска златна монета с тегло 100 килограма и номинална стойност от 1 милион щатски долара (607 000 британски лири) е с размер на масичка за кафе. Закупен е от консорциум от международни купувачи.

6. Дублонът на Брашър с инициалите „EB“ на крилото, 1787г

Продажна цена: 4,5 милиона долара

Тази красива монета е направена в Ню Йорк от златар и сребърник Ефрем Брашър. Той никога не е бил предназначен за масово разпространение, но е напълно подходящо да се превърне в украса на колекцията на богат нумизмат.

По тегло (26,66 грама) дублонът на Brasher беше много близък до испанския златен дублон. Той се оценява на 15 долара.

5. Златен динар, 723

5. Златен динар, 723
5. Златен динар, 723

Продажна цена: 6 милиона долара

Предполага се, че издаването на тази златна монета съвпада с поклонението на владетеля на Омейядския халифат в Мека. Това е един от първите артефакти, които изрично се отнасят до страната, известна сега като Саудитска Арабия. На монетата има надпис, според който динарът е направен от злато от мината на самия халиф.

4. Флорин Едуард III, 1343

Продажна цена: 6,8 милиона долара

Една от най-старите и редки монети в нашия списък. Известен като „двойният леопард“, флорин в деноминации от около шест шилинга е бил в обращение в средновековна Англия от декември 1343 до юли 1344.

На лицевата страна на монетата е изобразен цар, седнал на трон под навес, с два леопарда отстрани, докато на обратната страна е изобразен Кралският кръст и леопардите. Сеченето на монетата обаче беше много бързо спряно и до днес са оцелели само три екземпляра.

3. Дублонът на Брашър с инициалите „EB“ на гърдите, 1787г


Продажна цена: 7,3 милиона долара

Тази златна монета не беше продадена на открит търг, собствениците – Blanchard и Company – я прехвърлиха в ръцете на частен колекционер.

За разлика от дублона, който се продава за 4,5 милиона долара, тази версия има инициалите на бижутера, гравирани върху гърдите на орела.

2.Свобода „Разпусната коса“, 1794г

Свобода „Разпусната коса“, 1794г
Свобода „Разпусната коса“, 1794г

Продажна цена: 10 милиона долара

Монетата влезе в историята като първият сребърен долар, създаден от правителството на САЩ. Почитаната възраст и огромната рядкост на монетата я правят желана придобивка за всеки достатъчно богат колекционер.

От едната страна на долара е лейди Либърти с разпусната коса, от другата страна е плешивият орел, обрамчен от красив венец. Има 8 звезди вляво от Главата на свободата и 7 звезди вдясно. Това е символ на 15-те щата, които са били част от САЩ по времето, когато доларът е бил пуснат в обращение.

1.Двоен орел, 1933г

Двоен орел, 1933г
Двоен орел, 1933г

Стефан Пройнов до сегашната му цена беше на   цена: 7, 5 милиона долара. сега от Второ на първо място на цена от 18,9 милиона щатски долара

Най-скъпата златна монета в света е американският „двоен орел“ от 1933 г. на стойност 7,59 млн. долара, която беше продадена на търг от „Сотбис“ през юли 2002 г. в Лондон. Дотогава рекорда за най-скъпа монета – $4,14 млн. – принадлежеше на сребърен долар от 1804 г. Историята на „двойния орел“ започва с треската за злато в Калифорния, в резултат на която в средата на 19 в. започва отсичането на първите златни монети. Те са с номинал 20 долара и са наречени „двоен орел“, тъй като стойността им е два пъти по-висока от тази на обикновената 10-доларова монета. През 1907 г. скулпторът Огъстъс Сент-Годънс прави нов дизайн на монетата – на лицевата страна се вижда скален орел и надписа „IN GOD WE TRUST“, а на обратната страна женска фигура, символизираща свободата. В този вид монетите биват отсичани до 1933 г., когато президентът на САЩ Франклин Рузвелт спира отсичането им заради световната икономическа криза. С решение на правителството златният стандарт в страната е премахнат, което означава, че хората трябва да обменят златните монети в друг вид ценности или валута.

През 1933 г. са отсечени 445,500 монети. Повечето от тях нигога не са пуснати в обръщение и до края на 1934 г. са претопени. Две от тези монети са предоставени от монетния двор на Смитсъновия национален музей на американската история. Тези две монети трябвало да бъдат единствените „оцелели“ златни монети от 1933 г. Оказало се, обаче, че липсвали монети – най-вероятно 20 на брой, които били откраднати от Джордж Маккен, който бил касиер в монетния двор. Той ги продал на своя приятел бижутер Израел Суит, който от своя страна бързо намерил купувачи за 9 от тях. Монетите били собственост на частни колекционери, докато тайните служби не ги иззели обратно до края на 1952 г. През август 2005 г. американските тайни служби обявяват, че са намерили още 10 златни монети. Те са предоставени доброволно от дъщерята на бижутера – Джоан Лангборд. В момента монетите се пазят във Форт Кнокс в щата Кентъки, където се съхранява една част от златния резерв на САЩ и редица банки.

Единствената монета „двоен орел“, която официално е напуснала страната, е закупена от египетския крал Фарук през 1944 г. След закупуването й, той иска официално разрешение от държавната Съкровищница на САЩ монетата да бъде изнесена извън страната и го получава само дни преди монетния двор да изпрати възражение. За поправяне на грешката държавната Съкровищница решава да използва дипломатични методи, които обаче са осуетени заради Втората световна война. През 1952 г. крал Фарук е свален от власт с държавен преврат и голяма част от неговите колекции са обявени на търг в „Сотбис“, включително и „двойния орел“ от 1933 г. Държавната Съкровищница изпраща възражение срещу продажбата на монетата и я изисква обратно. В резултат на което монетата изчезва за близо 50 години. „Двойният орел“ се появява отново едва през 1996 г., когато английския антикварен търговец Стефан Фентън се опитва да я продаде в ню йоркския хотел „Валдорф Астория“ на двама прикрити агенти от тайните служби. Монетата е иззета, а държавната Съкровищница започва безпрецедентна до момента процедура за нейното узаконяване. Тази е единствената монета „двоен орел“ от 1933 г., която е с разрешение от американското правителство като официално разплащателно средство – с номинал от 20 $.

а 30 юли 2002 г. „двойният орел“ е продаден на анонимен купувач на търг в „Сотбис“ – Ню Йорк за сумата от 7,59 млн. $. Половината от сумата е изплатена на Стефан Фентън, тъй като въпроса за собствеността не е изяснен въпреки съдебните дела, а другата половина отива в държавната Съкровищница. Търгът продължил девет минути.

Стефан Пройнов: Sotheby’s с нов рекорд за продадена монета за 18,9 милиона щатски долара Стефан Пройнов: Във вторник, 8 юни, 2021г. Sotheby’s постави рекорд на търг за рядка монета, която би била немислима дори преди дни, постигайки 18,9 милиона щатски долара. Става дума за монета от 20 златни долара от 1933година. Четирима са надавали ожесточено за монетата на дизайнера на модни обувки Стюарт Вайцман. За единствената законна двойна орел от 1933 г. Сен-Годен златна монета от 20 долара.. Стефан Пройнов: През 2002г. година тази монета бе продадена от Sotheby’s и Stack’s, монетата донесе рекордна цена от 7,59 милиона долара. Федералното правителство на Съединените щати е изпращачът, след като е уредило значителен правен казус заради твърдението на правителството, че монетата е открадната. Стефан Пройнов: Стюарт Вайцман започва да колекционира монети още на 12 години, увлича се по марките след като наследява класьор с марки на по-големият си брат и от печати. Сега той разпродава съкровищата си и иска да се отдаде на благотворителност.
А може и това да е някакъв финансов трик за да се избегнат данъци ние не знаем, но със сигурност нумизматиката в последните години има огромен ръст. Всички приходи от продавача ще се възползват от благотворителни начинания, включително The Weitzman Family Foundation, която е подкрепила медицински изследвания и висше образование като Бостънската детска болница и Stuart Weitzman School of Design в университета в Пенсилвания.
Други големи проекти на фондацията включват музей в Мадрид, първият по рода си, посветен на испано-юдейската история.
Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар