Стефан Пройнов: Атанас Папалезов с болезнена чувствителност към Фалшификатите

в България/История

Стефан Пройнов: Атанас Папалезов с болезнена чувствителност към Фалшификатите


Стефан Пройнов: Да припомним една ситуация от миналата година където става дума за Златен медальон, който със сигурност е от нашите земи.

България е настояла за това след като ценната находка беше изложена в аукционна фирма. Медальонът беше продаден на търг в Ню Йорк за 47 500 долара. Засега обаче не е ясно дали той е автентичен, дали наистина е продаден или това е трик на фирмата, и ако е продаден, на кого. Ако се окаже автентичен, може да бъде закупен и върнат в страната.
Засега има открити само два такива златни медальона или медала с лика на владетеля, с които хан Омуртаг награждавал приближените си. Единият се съхранява в Националния археологически музей и е открит през 70-те години на миналия век на Царевец. Диаметърът му е 22 милиметра и тежи 2 грама и 80 сантиграма. Вторият е също толкова голям, колкото монета от 50 стотинки, но е малко по-тежък. Именно той беше продаден в Ню Йорк.

Гл. инспектор Атанас Папалезов, ГНДП: По това, което съдим от сайта на аукционната къща Си Ен Джи пише, че е продаден, тъй като ние го следихме последните няколко дена през интернет, това е интернет участник на търга.
Той е предложил сумата 47 хиляди и 500 долара 24 часа преди самият търг. Понякога това са лица, свързани със самия продавач и е напълно възможно медальонът още да не е продаден, обяснява Атанас Папалезов.
По настояване на българската държава, още от декември ФБР разследва как медальонът се е озовал в САЩ. Американските власти вече са поискали той да бъде свален от наддаването, ще проведат и експертизи дали е автентичен. Само тогава България може да го откупи.

Гл. инспектор Атанас Папалезов, ГНДП: Представете си, ако се окаже, че е фалшификат, а България плати 50, 60 или 100 хиляди долара, както се очакваше да достигне цена, после министърът на културата как ще се оправдава пред обществото.
Има версия, че това е медальонът, открит преди около 100 години във Варненско и описан от археолога Карел Шкорпил. По непотвърдена информация артефактът се е намирал в частна колекция във Виена преди да стигне до Ню Йорк. Ако е автентичен и бъде закупен медальонът ще застане най-вероятно тук, до своя безценен „близнак“.
Мирослава Доткова, гл. асистент в Националния археологически институт с музей към БАН: Те не би трябвало да напускат пределите на България, това е първото, което трябва да се направи. Второ – да не се допуска те да се предлагат на аукциони.
Процедурите по откупуване отнемат от две до понякога петнайсет години. Засега остава само да се чака.
Това бе публикувано в сайта на БНТ от от Елиана Димитрова

Източник: bntnews.bg


Стефан Пройнов: Днес прокуратурата няма такава загриженост към проверка на артефакти и монети за тяхната автентичност. Дали някой продължава да следи какво се случва с този безценен артефакт за България?
Да припомним, че той бе обявен за цена от 50 000 долара, а бе свален като купен за 47,500 преди наддаването като има теч на информация и липсва защита на националният ни интерес. Темата минава през ефира и за случаят се забравя и никой не говори за това.

Нашите служби знаят кой е Българинът консултант във Виена – Австрия защо никой не попита как се е озовал там? И за солидът на Кан Аспарух да каже.

Стефан Пройнов: Помнете ми думата, ако този медальон е автентичен един ден ще се появи на двойно – тройно по-голяма цена и някой от Министерството на културата ще го плати и с право. А от прокуратурата и ФБР ще са пропуснали да го върнат на България, забравяйки удобно международните спогодби.

Внимавайте с коментарите, че от службите си признаха, че следят в интернет, май само това правят?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар