Стефан Пройнов: Внимавайте пуснаха фалшиви 2ст. от 1981г.

в България

Стефан Пройнов: Внимавайте пуснаха фалшиви 2ст. от 1981г.


Казвам се Стефан Пройнов и работя в сферата на анализът на старинни монети и предмети. Искам да предупредя широката нумизматична общност, че се появиха фалшиви монети с номинал 2 стотинки от 1981 година.

Химическият състав на метала не отговаря на този използван тогава, но алчността може да заслепи всеки. Засега екземпляри се предлага на черният пазар на цена от 500лв. като копие с уговорката, че има произведени около 20бр.

Стефан Пройнов: Сертифициращите компании вече са наясно с точно тази матрица. Прави впечатление, че на задната страна –гурта на монетата има осезаема разлика в зърната на зрънчестият кръг. Личи си, че номиналите се натискат с преса на студено заради за да се запази естественият блясък на метала . Едно нажежаване може да придаде оттенъци на метала и различни разцветки при изгарянето на замърсената повърхност. Натискът не е изчислен както се изчислява в монетните дворове.

Стефан Пройнов: Вижда се с просто око разликата.

Разликите са много в петолъчките и кантовете в буквите и иконографията, но най-добър критерии за най-бързо разпознаване е фрапиращата разлика на зрънчестият кръг на реверса.

Стефан Пройнов: Две мнения са винаги повече от едно, а три мнения са винаги повече от две. При закупуване на редки монети винаги се доверявайте на експерти в областта на нумизматиката. Именно заради това са сертифициращите компании, които дават гаранция.
Източник: fakeart.eu

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар