Стефан Пройнов: В Нумизматиката грешката струва много пари!

в България/История


Стефан Пройнов: Кога една грешка струва много пари ли, когато грешката напусне монетният двор. Става дума за монети с матричен дефект, които са върхът на нумизматиката.

Всяка година по света се отсичат милиарди монети и колкото да е автоматизиран този процес, колкото и да е изчислен до най-малкият детайл винаги има грешки като причините са различни.

Например при фиксиране на матрицата или при авария, при по-силен или по-слаб натиск. Или при износване на матрицата. В Древността монетите са секли на ръка и и въпреки контролът за качество има известни такива монети от всички епохи, но в днешно време всичко се следи стриктно и именно заради това една грешка струва скъпо.

Пример за такава монета е едно мексиканско песо от 1981г.
Пример за такава монета е едно мексиканско песо от 1981г.

Монетите се оценяват според вече изградени критерии като качество и тираж, но тези монети с матричен дефект са уникати, а цената на уникатите никой не може да я определи точно.

 

Или тази Индийска монета от 1943 от 2 Аннаса. е едно мексиканско песо от 1981г.
Или тази Индийска монета от 1943 от 2 Аннаса.

 

Ето и пример за силно децентрирана монета над 80% от центъра на половин Долар от 1988г.

половин Долар от 1988г.
Половин Долар от 1988г.

 

 

Добре е нумизматите да знаят, че такива монети също се сертифицират и много често получават много висока оценка и точно тук искам да припомня, че грешките в нумизматиката струват много пари.

Стефан Пройнов АРТ експерт- надявам се, че сме Ви били полезни?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар