Стефан Пройнов: Знаете ли коя е тази жена?

в България/История


Стефан Пройнов: На банкнотите по света винаги са изобразявани царе и кралици, винаги са някакви президенти или важни управленски особи.

Историята на двулевката с гроздоберачката е различна от познатите досега в света. Банкнотата е емитираната през 1962 година във формат 111:56 сюжетът на банкнотата е гроздоберачка, водният знак характерен за времето е сърп и чук и е отпечатана в Русия по-точно в печатницата на Гознак в Москва. Банкнотата е пусната в употреба през 01.01.1962г. и излиза от употреба през 31.12.1996г. А каталожната и цена в момента е цели 4 лева.

Интересното е не тиражът или нумизматичната стойност на банкнотата, а интересното, е че за втори път се отпечатва ликът на човек от народа никому неизвестен до този момент.

Първият път е през далечната 1942г

Историята е следната: През 1960 г., когато Кина е на 16 години, тя и нейни съученици са изпратени на гроздобер.

Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ взима решение точно тази снимка да краси гърба на двата лева. И така на практика Кина Гърбова от Сухиндол докато бере грозде за Сухиндолски мискет се озовава на гърба на една от най-използваните банкноти по времето на Соца.

Стефан Пройнов: Днес Кина Гърбова не е добре със здравето и ходи по болници да си лекува краката с мизерна пенсия. Някога кака Кина бе във всеки джоб, а днес? Банкнотата я превръща в една известна личност за времето си. Самата тя споделя, че хората са и искали автограф върху банкнота от два лева и са ги пазили за спомен.Стефан Пройнов: Знаете ли коя е тази жена?

Днес самата Кина Гърбова има внуци и за тях е запазила няколко банкноти да имат за спомен баба си на младини.

Виж повече на Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар