Стефан Пройнов: Кой български владетел се превръща в светец?

в България/История

stefan projnov

Стефан Пройнов: В Средновековието един Български владетел застава на кръстопътят на историята на религиозната история и променя светът променя религиозната карта и нито България нито Европа щеше да е същата. През 8 век, по-точно 717 година, пред християнският свят се появява една невиждана армия за времето си – арабският халифат изпраща над 120 000 армия с над 2500 кораба обсажда се столицата Константинопол. На практика тук в Константинопол се сблъскват двете религии, но коя ще доминира мюсюлманската или християнската?

Два са важните акцента – морската флотилия на Византия и Българската армия на кан Тервел определящи дали ислямът ще завземе Европа! Много е важно да се знае, че Арабите обграждат Константинопол, а Българите обграждат арабите и техният лагер. Тук е моментът, в който нашите войни са залавяли продоволствените отряди и така армията им е стигала до там, че да се консумират екскрементите си и тези на конете. Само с вяра не става, а трябва и да се яде, дето се казва. Тази стратегия освен, че отслабва физическата сила, но и духовната повече от година така Българската армия малко по-малко топи и числеността на арабите.

Един от феномените в човечеството се нарича Мохамед, който е роден през 632 година. И успява да превърне арабският халифат в най-могъщата и огромна сила в света, покорявайки и мюсюманизирайки десетки народи всички падат под мечът и Персите, и Африка, достигайки до Индия те съсредоточават цялата си мощ към Европа. Два са пътищата към Европа – през Дарданелите и през Босфора. Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство, твърди, че Българската армия е не повече от 60-80 хиляди, макар да има извори, които твърдят, че е била по-малка.

Тук основната сила са конниците – над 30 000 конници и коне облечени в желязо така наречените тежко въоръжените войници на кан Тервел те се делят на няколко типа – такива с твърди брони и такива с плетени ризници, които спират стрелите, но правят войникът по-гъвкав, макар и с 50 килограма метал по себе си той умело е въртял мечът, или боздуганът си. Такива извори са не само византийските хроникьори, а и самите инвентарни списъци, които са изсичани на мраморна колона. Пример колона носи надпис ”И Чирго Боила има 1340 ризници за бойците и 1340 ризници за коне”. Има много откривани и други такива колони. На практика сме имали конница като рицарската – бронирана и тежко въоръжена, но не и с техният социален статус, а обикновени войни сражаващи се в името на религията на Христос. Цариград е бил пред падане онемощелите след повече от година обсада войници са чакали своята гибел и тогава по върховете строява своята армия кан Тервел. Огромна армия предвождана от братът на халифа Маслама е готова на последният си щурм. Кан Тервел атакува Маслама в гръб и той едвам се спасява с бягство като погубени са 4000 Арабски разузнавателни войски.

Именно след спасяването си Маслама издава заповед да се изкопаят два рова единият пред Константинопол другият зад лагерът им заради Българите, Арабският лагер без продоволсво започнали да изяждат всички екстременти, коне дори труповете на своите събратя.

Зимата е била тежка и дълга и затова още в ранна пролет те изпращат цялата си армия срещу Българите като кан Тервел посича над 20 000 от тях, а другите се прибират с голям позор.

И това е последният път когато стъпва арабска армия по Балканите. Името на Кан Тервел остава записано като героят на Европа до 18 век. А след смъртта му е през 721 година е канонизиран за светец забележете не от Българската църква, а от западната.

Дори се споменава от Паисий Хилендарски, че той е покръстил Българите, но защото няма как западният свят да го признават за владетел не християнски народ все пак. Стефан Пройнов: Тази икона идва да ни напомни, че кан Тервел е първият Български владетел канонизиран за светец. Идва да ни припомни и за спирането на завладяването на Европа от арабите. Днес обаче те изповядват Жиджра – оттегляне се нарича напускането на град Мека и преместването в гр. Ясриб (Медина ан-Наби) на Мохамед и неговите последователи през 622 г. Това събитие поставя началото на мюсюлманското летоброене, наричано понякога също хиджра. Месеците раджаб, шаабан, рамадан, шауал и други са част от мюсюлманския календар.

Но арабският халифат не се отказал от мераците си за завладяване на Европа. Жиджра днес се превежда и като напускаме на земите си и отиване в новите земи там правите колкото се може повече деца и за десетилетия се превръщате в доминираща раса след това заявяват свойте териториални претенции с довода „Аз живея на земите на Мохамед – а Мохамед е там където аз живея, защото вярвам в Мохамед“.

Няма го Тервел, а всички станахме свидетели на милиони мигранти, който отидоха в Европа и ако някога Кан Тервел ги е спрял то днес нашите владетели взимаха транспортни такси за да ги закарат до Европа. Стефан Пройнов: Името на свети Тривелий Теоктист – Свети благоверен Цар Български Тервел е записано в „Списък на българските православни светци“. Светецът се почита

от Българската православна църква на 3 Септември. На 27.04.2011г. в с. Мадара е осветен първият храм в България, чийто патрон е светецът.

Малко история за село Мадара! Някога е имало джамия, но местните са я съборили, а мюсюлманите са ги проклели никога да няма църква там, разказва бай Желязко. Хората събрали дарения да построят Църка, но един архитект избягал с парите и скоро умрял.

След него пак събрали дарения – искали да разчупят проклятието, но пак се объркали нещата накрая построяват църквата с частни дарения на името на Свети Георги и на Тривелий Теоктист – Свети благоверен Цар Български Тервел е записано и днес там има прекрасна църква, идвайки да напомни за втората победа на кан Тервел този път в село Мадара.

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар