Стефан Пройнов: Най-добрата известна Дива Марциана на Денарий

в България/История

Стефан Пройнов: Най-добрата известна Дива Марциана на Денарий


Стефан Пройнов: Тази монета се продаде за 37 500 долара. Дива Марциана. Августа, около 105-112 / 4 г. сл. Хр. AR денарий (19 mm, 3,28 g, 7 часа). Римски монетен двор. Посмъртно отсечена при Траян, 114 г. сл. Хр. DIVA. AVGVSTA MARCIANA, диадемиран и драпиран бюст гледащ на дясно / CONSECRATIO, орел, стоящ вляво, глава на дясно, разперени крила.

Ex Numismatic Fine Arts VI, 27-28 февруари 1979 г., партида 709 В историческите сведения за Улпия Марциана, сестрата на Траян, има много малко и оскъдна информация.

Стефан Пройнов:До скоро се смяташе, че Марцианопол град в България с днешно име Девня е кръстен на нея. За разлика от много други имперски роднини по време на Империята, се смята, че тя е била с много висок и морален характер.

По време на управлението на Траян Марциана живеела като вдовица и не си взела друг съпруг. Марциана била близка приятелка на съпругата на Траян,

Плотина, и двете заедно приели титлата Августа през 105 г. сл. Н. Е. (Която и двете били отхвърлили през 98 г. сл. Хр.). Датата на нейната смърт е спорна и въпреки че някои учени смятат, че тя е починала в годината, в която е била приветствана Августа, нейната смърт обикновено се поставя в 112 или 114 г. сл. Н. Е.

Стефан Пройнов, експерт на антична и древна история, твърди, че са познати и други родствени монети в Рим още от самото начало на първи век сл.Н.Е.. но за Дива Марциана се знае малко и информацията за нея и трябва да се търси именно в България и къде, ако не в Девня, древният Марцианопол, където е живеела?

Стефан Пройнов: Според Classical Numismatic Group, CNG точно тази монета е най-качествената известна до сега. Такива монети са откривани в България и в единични екземпляри и в колективни находки. Естествено най-наситеният на такива монети регион си остава Девня и околностите.

Дали тази монета специално е открита по нашите земи ние само можем да гадаем, но 37 500 долара за денар си остава сериозна сума.

 

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар