Стефан Пройнов: Скандинавски златен дукат на стойност 260 000 евро

в България/История


Стефан Пройнов тази рядка монета скандинавски златен дукат от 1644г. се появява във времето, когато северното кралство на Швеция, ръководено от крал Густав ІІ Адолф, се превръща в европейска велика сила. Именно тогава отсечената в Рига златна монета, показва дъщеря му Кристина, родена през 1626 г., по времето на нейното качване на трона на 18-годишна възраст.

Близо 13 години по волята на баща си, който загива през 1632 г., тя е възпитавана като принц и бъдещ крал, твърде необичайно сред тогавашните владетели в Европа. Кристина Шведска е смятана за енергична и волева личност, допринесла за прекратяването на 30-годишната война през 1648 г. На лицето – аверса на монетата на стойност от 6 дуката кралицата, станала известна сред кралските дворове в Европа с пищност и разточителство, е изобразена в богато украсени одежди. Надписът околовръст показва титлите на владетелката, а надписът на гърба- реверса дава израз на гордостта от развитието и мощта на Швеция.

Тези монети не са били за широка употреба и затова не се срещат свободно именно заради това Пройнов твърди, че до наши дни достигат единици от тях. В тази епоха основните монети за търговия са били сребърните и медните. Само да припомним, че през месец март на 2011 г. единственият известен до днес екземпляр от монетата, намирал се до момента в частна колекция, достига на търг рекордната цена от 364 000 долара (260 000 евро).

Кристина Шведска е кралица (1632 – 1654). Тя властва над Швеция (1633 – 1654) използвайки титлите кралица на шведите, готите и вандалите, велика принцеса на Финландия и дукеса на Ингрия, Естония, Ливония и Карелия. Често е изобразявана като Кралицата Войн на кон. Родена е на 7 декември 1626 година в Стокхолм, Швеция. Тя е единственото оцеляло законно дете на крал Густав II Адолф и Мария Елеонора от Бранденбург. На 6 години Кристина наследява трона на Швеция след смъртта на баща си, подпомогната от регентство начело с видния аристократ Аксел Оксенщиерна.

През 1636 г. е отделена от вредното влияние на невротичната си майка и попада под опекунството на епископ Йоханес Матиа, който изпълнява волята на Густав Адолф да я възпита като мъж. Коронована е на рождения си ден през 1644 г., но още преди това Оксенщиерна я кани на срещите на кралския съвет. Своенравна и ексцентрична, Кристина отрано започва да му противоречи.

Съвременниците твърдят, че нищо в нея не напомня жена, освен полът. Силна, с мъжки вид, сурова, но и интелигентна, тя има младежка връзка със своя братовчед Карл Густав, бъдещият Карл X, която прекратява около коронацията си. Тогава решава да не се омъжва, а да осигури за него престола и да абдикира. Оксенщиерна (вече само канцлер) и управляващите се противопоставят, но напразно.

По време на кризата от 1650 г., предизвикана от щедрото прахосване на пари от кралицата и от повсеместното продаване на коронни земи, тя убеждава парламента да приеме нейното решение. В следващата година тя официално приема католическата вяра. Заселва се в Рим и се включва не само в обществения и културен живот, но и в управлението на папските владения. Като кралица без държава, тя защитава мнозина художници и проекти. По време на Френско-испанската война, която се води през 50-те години има роля за преминаването на папата от испанска на френска страна.

През 1656 г. договаря с Мазарини споразумението от Компиен, съгласно което французите получават папската благословия да завладеят Неапол за нея, а тя да им го завещае при смъртта си. След провалянето на този замисъл тя се връща в Рим, като често се меси в избора на папа, подкрепя оперното изкуство и пропагандира идеята за кръстоносен поход против Османската империя. Умира на 9 април 1689 година в Рим на 62-годишна възраст. Тя е една от малкото жени, погребани във Ватиканското грото. До наши дни е известна само тази монета с нейният лик – дали е кралицата войн, или е жената мъж ние не знае, но това е единственият скандинавски дукат продаван някога според Стефан Пройнов, експерт на антично и древно изкуство.

Нумизматичният пазар обича артефакти с история, а тази монета на Кристина Шведска е наситена с история, преломи и исторически събития, тази монета не е дооценена според мен, казва Пройнов, би трябвало да струва далеч повече, но в крайна сметка това зависи от колекционен интерес и цената на всяка една стока се сформира според търсене и предлагане, а цената на даден артефакт или монета често е тази, която се дава, а не която се желае да се достигне.

На снимката е дубликат на монетата на Кристина Шведска .

На снимката е дубликат на монетата на Кристина Шведска .

Надяваме се, че сме ви били полезни!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар