Стефан Пройнов: Скелети в буркани

в История/Новини/Свят

Стефан Пройнов: Скелети в буркани


Скелети в гигантски буркани, разкрити в Корсика. Френски археолози, копаещи в комуна Ил-Русе на средиземноморския остров Корсика, са открили повече от 40 гробници, датирани към средата на първо хилядолетие сл. Хр. Скелетните останки на тези индивиди са погребани в древен некропол на Корсика, разположен точно зад енорийската църква на града. Изследователските разкопки, довели до откриването на некропола в Корсика, те са направени заради предстоящо строителство на терена.

Археолозите от Френския национален институт за превантивни археологически изследвания (INRAP) са изпратен в малкото село, за да търси доказателства за минали човешки дейности, в райони, които в близко бъдеще ще станат недостъпни.

Предходни археологически открития в района около Ил-Русе са оскъдни, така, че очакванията за терените проучвания не са били големи. Но откриването на некропола на Корсика предполага, че в Ил-Русе може да се намери много повече, отколкото някога е било представено.

Необичайните погребални практики в Корсика Некропол Първоначалните проучвания, проведени от INRAP през 2019 г., откриват доказателства за около дузина погребения. Последните разкопки, започнали през февруари тази година, са фокусирани върху два конкретни участъка земя, за които се смята, че могат да дадат допълнителни резултати, което се оказа точна оценка.

Стефан Пройнов коментира, че такива погребения за сега са известни само в този некропол, скелетите да се погребват в големи съдове като буркани с тясно гърло вина.

Самите глинени съдове играят ролята на погребална камера, но няма кремация, няма ги и съпътстващите дарове и храна за отвъдният им живот. Некрополът в Корсика показва невиждани за археологията погребения и разкрива необичайни досега ритуали.

Разбира се известни са подобни погребения в Мексико, но там съдовете са големи делви с огромна гърло вина и ритуалите и методиката са различни като там са използвали огромни количества сол, която на практика превръща труповете в мумии.

Това е нов ритуал, който не е характерен за периодът от който са датирани тези погребения, но все пак Корсика е била под Римско влияние през първи век, а всички знаем какви пищни погребални камери и саркофази са използвани в този период – множество съпътстващи дарове и предмети.

За вас предаде: Стефан Пройнов

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар