Стефан Пройнов: Собственикът на земя спечели делото в Германия!

в История

Стефан Пройнов: Собственикът на земя спечели делото в Германия!


Стефан Пройнов: През 2009 година в Германия е открита статуя на Август на кон. Статуята е разбита на 200 парчета и изхвърлена в кладенец с дълбочина от 36 фута. Позлатената бронзова конска глава от конна статуя от 1-ви век, открита във Валдгирмес, централна Германия. Интересно е и друго. Оказа се, че по германските закони собственикът на мястото има право на награда в размер от половината от стойността на намереното. Предложили му 48 000 евро, той не се съгласил, обърнал се към съда и сега щял да вземе 773 000 евро и отделно лихвите от 2009г. до 2019г.!

Статуята е бронзова с позлата, но само главата е реставрирана и с гордост бе показана дори Министърът на науката и изкуството Борис Рейн се снима с нея.

Трябва ли да се унищожават паметниците открити случайно в личната ви земя? Ако вашият имот се намира на такова историческо място и искате да си построите гараж с масивни бетонни основи трябва да си заплатите на археолозите да проучат терена те пък ще наемат 20 копачи със надник от 38лв. на ден и така десет дена ще проучват с четки и метлички и на финала, ако излезе нещо ти ще си платил едни десет хиляди на археолозите вместо те да ти платят. В крайна сметка откритата статуя е била начупена и скрита именно заради непознаване на законите и страх от реакцията на държавата, но там има държава и държавата дава 50% от пазарната стойност.

Там е позволено търсенето с металдетектори като се преминава курс и ти се зачислява археолог на който да се обадиш, ако засечеш нещо значимо и скъпо. Археологът всеки месец се свързва с вас и пита дали сте работили. В момента в страната ни има над 48 000 човека практикуващи търсене с металдетектор, но цифрата е по-голяма. Тези хора биха предпочели да продадат стоката си коректно на държавата вместо да влизат в криминални схеми и да бъдат рекетирани.

Не само от ниска култура някой би унищожил паметник на културата, а и от страх от затвор и работа с полиция и мутри. Не са един или два случаите, в които златни монети предмети се претопяват сребърни монети се разтапят и се предлагат като материал за да се избегне този лош закон в момента.

Стефан Пройнов: Пред мен са споделяли хора колко монети са стопили и продали на кюлчета като материал. Време е да се промени закона и да се приравни към европейското законодателство иначе държавата ще бъде санкционирана, а съкровища и скъпи древни ювелирни изделия ще се превръщат просто в метал.

Заради липса на правила и закон културно историческото ни наследство ще бъде унищожавано кой рши повече държавата или хората?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар