Стефан Пройнов: Франческа Джанкола откри глава на Август

в История/Новини/Свят

Стефан Пройнов: Франческа Джанкола откри глава на Август

Стефан Пройнов: При разкопки в Италия археологът Франческа Джанкола показа снимка, че е открит глава на Август от масивен мрамор. Октавиан Август е роден като Гай Октавий и осиновен от своя правуйчо Юлий Цезар, поради това по-късно наречен Гай Юлий Цезар Октавиан, той е първият римски император. Управлява Римската империя 41 години – от 27 пр.н.е. до своята смърт през 14 г.

И така си спечелва прозвището баща на нацията казва Стефан Пройнов – експерт на антично и древно изкуство. Според Франческа Джанкола Мраморна глава на римския император Август е открита в южната Италианска област Молизе от екип изследователи, ръководени от археолога Франческа Джанкола. Членовете на екипа разкопават стените на град Изерния, който се намира на Via Occidentale, когато откриват скулптурата. Джанкола отбеляза, че носът на главата е повреден.

Според Стефан Пройнов: При оскверняване на паметници – статуи или фризове в античността винаги се чупели главите и носът им, защото така показвали обезглавяването, но това има друга символика – премахването на ликът на божеството или императора било то на цар или други личности е свързано със заличаването на името му за идните времена. Такива масивни Монументи според Пройнов се издигат за да се увековечи даден човек или божество, издигани са да се отбележи някакво значимо събитие свързано не само в исторически, но и в религиозен, ако щете и в социален аспект. Този варварски акт е често срещан през вековете именно заради това до наши дни достигат или торсове без глава или глави без тяло.

Why do most statues go off without heads?

Според Стефан Пройнов трябва да се направи общ регистър на намерените глави и тела като в интернет има достатъчно добър софтуер, който да анализира счупените места и да ги тества като пъзел. Наличието на такава база данни би спомогнало да се окомплектоват доста паметници на културата. Музеите и частните колекции притежават доста артефакти на парче докато техните сродни парчета са били обект на продажба на черният пазар и са притежание на колекционери.

Stefan Proynov

Стефан Пройнов: Първи заговорих за такава база данни за идентификация с общ архив от която могат да се възползват и Европол и всички дирекции и подразделения на борба с организираната престъпност, но за жалост никой не желае да се работи в тази посока, защо ли? Може би, защото мафията има пипала навсякъде, но от това страда световното изкуство. Поздравления на Франческа Джанкола за откриването на главата на Август, тази глава на черният пазар би струвала над милион евро!

Стефан Пройнов допълва, че последната известна него му откривана глава на Агуст е тази в провинция Сарагоса .
Испански археолози откриха в провинция Сарагоса мраморна глава на римския император Октавиан Август. Находката била направена по време на разкопки, близо до град Калатюд, на мястото, където някога се е разполагал древноримския град Билбилида. Предполага се, че скулптурата е изработена в периода между 15-30-та година от нашата ера, при управлението на Тиберий.
Тя изобразява Октавиан Август с глава, покрита с жреческо покривало и е доста добре запазена. Мраморната статуя била намерена на територията на бившия театър на Билбилида и както археолозите предполагат, се е намирала в специално изградена ниша в светилището, разположено в горната част на амфитеатъра. На задната част на главата има нещо като метален винт, с помощта, на който, по всяка вероятност тя е била прикрепена към стената. Това е четвъртата скулптура на Октавиан Август, открита на територията на Испания. Останалите три изображения на императора бяха намерени в Мерида, Тарагон и Польенс (Майорка).

Източник: fakeart.eu

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар