Турция отново на нож с Гърция

в Свят

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой критикува коментари на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по мигрантския въпрос, насочени срещу Турция, определяйки ги като "неоснователни и неуместни", предаде Анадолската агенция.

Последният пример за манипулация на общественото мнение, която Гърция се опитва да осъществява чрез изопачаване на факти, са неоснователните и неуместни изявления на премиера Мицотакис, посочи говорителят.

В интервю, публикувано в германския в."Ханделсблат", Мицотакис реагира остро спрямо Турция, която по думите му "се опитва да използва мигрантския въпрос като средство за натиск върху Европа". "Ако ние се обадим на екипите на турската брегова охрана и им посочим кораб с мигранти, който е напуснал турските брегове, не получаваме никаква реакция. Това е недопустимо, тъй като това нарушава споразумението ЕС-Турция за бежанците", изтъкна още Мицотакис.

Аксой подчерта значителната роля на Турция по въпроса с миграцията, като посочи, че благодарение на мерките, предприети от Анкара, преминаванията на нелегални мигранти към Европа са намалели с 94 процента спрямо мигрантската криза от 2015 г., когато преминалите към Европа нелегални мигранти са били 850 000.

Не е хуманно за страни, разположени на мигрантските маршрути като Гърция, да не зачитат правата на мигрантите, изтъкна Аксой. Гърция и страните, страдащи от миграцията, трябва да полагат на първо място усилия за премахване на причините, пораждащи миграцията в страните източници, посочи говорителят.

Той отбеляза, че Турция приютява над 4 милиона мигранти и каза, че нейните гръцки събеседници и международната общност трябва да разберат, че не е справедливо спрямо Турция тя сама да поема бремето на миграцията, която е глобален проблем.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар