Турция показа първия електромобил родно производство (СНИМКИ)

в Новини

На тържествена церемония в град Гебзе президентът Реджеп Тайип Ердоган представи прототип на първия електрически автомобил турско производство. "Днес е исторически ден – сбъдването на една 60-годишна мечта на Турция", заяви той. Преди време Ердоган каза, че Турция заслужава повече от това да сглобява автомобили на други производители.

Първият опит на Турция да създаде собствена марка автомобили е през 1960-те години, но проектът се проваля и автомобилът “Деврим” остава само на фаза прототип.

Настоящият проект е разработен от турския консорциум Инициативна група за автомобил на Турция (TOGG), в него са взели участие над 100 турски инженери. Производството на първите турски електромобили ще започне през 2022 година, но официалното му име ще бъде обявено през 2020 г. Очаква се в завода да бъдат разкрити над 4000 работни места. Консорциумът смята да инвестира над 3 милиарда евро за следващите 13 години в разработването и изграждането на 5 модела електрически автомобили. На официалната церемония в петък (27 декември) бяха представени два от тях – червен SUV-модел и сива лимузина. Най-напред електромобилът ще се продава в Европа, а след това и по целия свят.

Проектът беше обявен през ноември 2017 г. и трябва да демонстрира нарастващата икономическа мощ на страната.

Заводът ще бъде построен в северозападния турски град Бурса. Там ще се произвеждат до 175 000 автомобила годишно. Проектът се финансира от правителството, а инвестицията възлиза на 22 милиарда лири (около 3,3 милиарда евро). Правителството предоставя гаранции за закупуването на 30 000 електромобили до края на 2035 година.

В Турция се произвеждат коли и на някои световни марки като “Форд” и “Фиат”. Въпреки това в последно време автомобилната индустрия е в затруднено положение. Заради валутната криза през 2018 г. вътрешният пазар се срина, а през 2019 г. “Фолксваген” замрази плановете си за изграждане на завод в Маниса заради военната офанзива на Турция в Северна Сирия.

Алпер Канджа, шеф на турската Асоциация на автодоставчиците, заяви: "Фактът, че правителството гарантира определен обем на продажбите и осигурява пари за инвестицията, показва, че това не е само проект за привличане на електорат."

В краткосрочен план проектът едва ли ще може да помогне на буксуващата индустрия, тъй като автомобилът трябва да влезе в серийно производство едва през 2022 година. "Но ако всичко върви добре, ще се възползваме от този успех след три години.", смята Канджа. Според него, успехът на проекта ще зависи и от това колко високи ще са традиционно солените данъци върху автомобилите. Засега още не се знае каква ще е цената на първия турски електромобил.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар