Хашим Тачи няма да подава оставка като президент на Косово, дори да бъде призован от съда в Хага

в Свят

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че досега не е получил покана да се яви пред Специалния съд за военни престъпления в Косово в качеството си на обвиняем.

В интервю за телевизия Т7 той заяви, че не може да предположи дали ще бъде извикан в Хага, но ако това стане, той ще се отзове, както и останалите членове на Армията за освобождение на Косово (АОК).

Тачи потвърди, че вече е бил разпитван в Хага и в Прищина като свидетел по няколко случая, за които трибуналът провежда разследване.

"Ако бъда извикан и в качеството си на заподозрян за военни престъпления, няма да подам оставка", заяви държавният глава на Косово и каза, че не е притеснен.

Специалният съд със седалище в Хага, известен сред косовската общественост като „Съда за АОК“, се ръководи от международни прокурори и съдии. Формално дейността му започна през януари 2019 г. с разпит на един от бившите военни командири на АОК.

Досега са изпратени около 300 покани до бивши ръководители или участници в АОК, които трябва да се явят пред съда в качеството си на заподозрени или свидетели на престъпления срещу цивилното албанско и сръбско население в Косово по време на войната.

Разследванията на случаите обхващат периода януари 1998 – декември 2000 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар