Централната банка на Англия понижи спешно лихвата

в Новини

Централната банка на Англия (Bank of England) взе извънредно решение за понижаване на основната си лихва с 0.5 процентни пункта като част от извънредните мерки за справяне с ефектите от коронавируса.

"На извънредна среща Комисията по парична политика гласува единодушно за понижаване на лихвата с 50 базисни пункта – от 0.75% до 0.25%", се казва в изявление на банката. Основната лихва на Централната банка беше на ниво от 0.75% преди понижението.

Централната банка на Англия последва Федералния резерв на САЩ, който миналата седмица извънредно свали основната си лихва с 50 базисни пункта в отговор на засилващата се несигурност, породена от коронавируса. Централната банка на Англия също така обяви допълнителни финансови стимули за малките и средни предприятия, както и нови стъпки за подпомагане на банковото кредитиране.

Коронавирусът, който тръгна от Ухан (Китай), до момента е взел близо 4300 жертви в световен мащаб. Освен човешките жертви обаче, вирусът има голямо негативно влияние върху световната икономика. Цяла Италия е блокирана и под карантина, което вече се отрази негативно на местния бизнес. Някои държави затвориха границите си, а според икономически анализатори е възможно да се стигне до нова световна икономическа криза.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар