15 лева за кило манатарка в Родопите

в Новини

Тръгва есенната вълна на диворастящите гъби в Родопите, като на този етап цената на първо качество манатарка се изкупува на 15 лв. килограма, съобщава от пунктовете за изкупуване в Смолян. За сега реколтата в района на родопския град е оскъдна, но много качествена.

Това съобщи "Дарик радио".

Големи количества към момента има в районите на Мадан и Рудозем, където температурите са по-високи. Сериозни количества има и в населените места около Кърджали. Очакванията са, цената на гъбата да върви нагоре, но за съжаление берачите в Смолянско все повече намаляват. Опасенията, че пандемията от COVID-19 ще се отрази негативно на летният сезон в бранша се оказаха пресилени, споделя Захаринка Билянова – собственик на пункт за изкупуване на гъби в Смолян.

bulpress tv

„При нас не е секвала гъбата, от както ни пуснаха на 6 май в горите. Имахме много продукция. Изнасяше се, беше с добро качество. Такова добро качество на гъбата сме имали преди 10 години“, коментира Билянова.

По принцип най-големите пазари на диворастящи гъби са в Италия и Испания, от където традиционно изкупуват продукцията от страната ни. Очаква се да тръгне и другата есенна гъба – панчушка, която е много богата на витамин В. Срещат се и доста сърнели.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Новини

Отидете горе