Бедна България бие по цени на мляко и масло почти целия свят!

в Свят

Бедна България бие по цени на мляко и масло почти целия свят!

Българите намаляват потреблението на масло и прясно мляко, а причината за това са високите цени, става ясно от данни на правителствения сайт за цените на основни храни foodprice.bg и на Министерство на земеделието. Така традиционната преди години закуска от филия с масло и още нещо и чаша мляко постепенно изчезва.

Произведеното през миналата година прясно пакетирано мляко в страната е 66 280 тона, което е намаление с 14,5% спрямо 2021 г., показват данни на министерството. При маслото спадът в производството е още по-голям. През миналата година са произведени 1049 тона масло, при 1257 тона през 2021 г. Това представлява намаление от 16,5%.

Данните за външната търговия потвърждават намалението на потреблението на масло в страната. Вносът на масло нараства, но увеличението при износа е значително по-голямо от ръста на вноса. Така при намалено производство в страната е ясно, че и потреблението на масло намалява.

През 2021 г. вносът на масло и млечни мазнини в страната е 9029 тона, а за първите 11 месеца на миналата година е 8486 тона, показват последните налични данни на Министерство на земеделието. Това означава че за цялата 2023 г. вносът на масло е нараснал. Но увеличението при износа на масло и млечни мазнини е по-голямо – от 609 тона през 2021 г. на 934 тона само за първите 11 месеца на миналата година.

Прясното мляко в България е най-скъпо спрямо останалите страни от ЕС, показват данни на три независими източника – на правителствения сайт foodprice.bg, на КНСБ и на сайта за сравнение на цените в градове по света numbeo.com.

В България средната цена на прясното мляко в магазините е 3,30 лв. за литър, показват данни на сайта foodprice.bg. От известно време правителството спря да публикува данни за цените на основните храни в други страни от Европейския съюз. Но последните налични данни на сайта показват, че млякото в страната ни е най-скъпото в ЕС. Най-близо до нас е Гърция с цена от 3,28 лв. за литър мляко. Но в страни със значително по-високи доходи цените са доста по-ниски. Например в Австрия млякото струва 2,96 лв., във Франция е 2,68 лв., а в Германия е 2,24 лв. за литър. В Румъния и Хърватия прясното мляко струва по 2,47 лв., а в Словения е 2,46 лв. за литър.

Според данните на КНСБ цената на прясното мляко в България е средно 1,73 евро за литър, при 1,39 евро в Румъния, 1,49 евро в Германия, 1,28 евро в Нидерландия, 1,32 евро в Хърватия, само 0,99 евро във Франция и 0,91 евро в Испания.

Според данните на сайта numbeo.com цените на прясното мляко в България са между 2,40 лв. и 3,60 лв. за литър, а средната цена е 3,07 лв., или 1,57 евро. Същевременно във Франция средната цена на млякото е 1,12 евро за литър, в Италия е 1,46 евро, в Германия е 1,08 евро, в Испания е 1,04 евро, в Унгария е 0,97 евро, а в Полша е едва 0,87 евро. На сайта има данни не само за страни от Европа, а за целия свят. Оказва се, че млякото в България е по-скъпо и спрямо редица други страни. Например литър мляко във Великобритания струва е 1,44 евро, в САЩ е 0,97 евро, в Япония е 1,31 евро, а в съседна Турция е едва 0,76 евро.

Данните за цените на маслото са по-малко от тези за млякото. Но показват, че и маслото в България е едно от най-скъпите в страните от ЕС. В страната ни пакетче масло от 250 грама струва средно 6,81 лв., показват данни на foodprice.bg. А според последните налични данни на сайта цената на маслото в Словения е 5,53 лв., в Хърватия е 5,20 лв., във Франция е 5,14 лв., в Австрия е едва 4,94 лв., а в Германия е 4,35 лв.

Изкупната цена у нас е по-ниска от тази в Германия

Изкупната цена на млякото в България е 44,81 евро за 100 кг. и е близка до средната за страните от ЕС, която е 46,34 евро, показват официални данни на Европейската комисия. Изкупната цена на млякото в България е по-ниска отколкото в редица други страни от ЕС, и въпреки това крайната цена на млякото в магазините в тези държави, е по-ниска отколкото в България.

Например в Германия изкупната цена на млякото е 45,84 евро за 100 литра. Заплатите в Германия са по-високи отколкото в България, цените на горивата там също са по-високи, но крайната цена на млякото в магазините в Германия е по-ниска от тази в България. Оказва се, че при нас цената на млякото нараства повече като мине през млекопреработвателното предприятие и стигне в магазина, отколкото в Германия.

Изкупната цена на млякото във Франция също е по-висока, отколкото в България – 45,96 евро за 100 кг. По-високи са и изкупните цени в редица други страни като Румъния (46,03 евро за 100 кг.), Полша (47,86 евро), Италия (48,58), Австрия (49 евро), Испания (50,17 евро).

Във всички тези страни млекопреработвателните предприятия дават по-висока цена на фермерите. Разходите им за заплати и транспорт също са по-високи, но въпреки това млякото в магазините в тези страни е по-евтино, отколкото при нас.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.