Безплатно здравеопазване ли? Болница взема 900 лева за „час операционна зала“

в България

Болница взема почти 900 лева за „час операционна зала“, таксува пациенти и за всяко измерване на кръвното.

Въпреки ограниченията, които нормативната уредба поставя за доплащанията, има широко творчество от страна на болниците, показва анализ на здравни застрахователи.

„Час за операционна зала“ излиза 892 лв., същата болница таксува всяко измерване на кръвното по 7 лева. Доплаща се и за висококачествено постелъчно бельо, завишени хигиенни грижи и обработка на документи, предаде bTV.

Преди година майката на Савина влиза спешно за операция. От болницата твърдят, че са използвали медицинско изделие, което касата не плаща, затова искат от пациента 2900 лева.

„И ми връчиха едни хвърчащи листове, които нямаха печат и подпис, на които пишеше сумата. През цялото време майка ми беше подложена на тормоз от болницата: Кога ще намери тези пари, кога ще ги плати“, обясни Савина Петрова.

Според анализа има случаи, при които пациентите плащат в пъти по-висока цена от тази на доставчика. Една от болниците например е поискала малко над 1000 лева за изделие, за което доставчикът у нас дава оферта от 94 лева.

И още – масово се доплаща за оценка на риска от падане и от болка. Има и случаи, в които болният доплаща не на един, а на два медицински екипа за операция.

„Когато отговорим на нашите застраховани лица, че това са незаконно изискани средства, следват обвинения към нас, че ние бягаме от плащания“, поясни д-р Мими Виткова, Асоциация на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

„Има недофинансирани пътеки и това поставя всяка една болница пред риска да фалира, ако разчита на парите само на здравната каса“, заяви Красимир Грудев, представител на Националното сдружение на частните болници.

Здравният министър обеща по-строг контрол и законодателни промени, с които да стане по-ясно за какво може да доплащаме.

„Има голяма фантазия, понякога и аз самият съм се учудвал на такива кешофи плащания. Имало е и плащане от гражданин за ползване на операционно легло, е как ще стане операция без ползване на такова легло“, коментира Кирил Ананиев, министър на здравеопазването.

И прокуратурата разследва практики на доплащане.

Източник: Petel.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*