България e 16-a в света по коефициент на интелигентност на населението

в България

България e 16-a в света по коефициент на интелигентност на населението България е на 16-о място в света по среден коефициент на интелигентност на населението и заема шесто място в Европа.

Това показва изследване на платформата International IQ Test за 2023 г.

Проучването е проведено сред 1 691 740 участници в световен мащаб. Всички те са завършили един и същи IQ тест през изминалата 2023 г.

Средният коефициент на интелигентност като цяло е по-висок в Източна Азия.

Близо до средното ниво е в Европа, Западна Азия, Океания, Северна Америка и Северна Африка. И под средното ниво в Централна и Южна Африка и Латинска Америка.

Средният коефициент на интелигентност за страната ни е 101.71, а изследването е проведено сред 1758 българи участници.

На първо място в световната класация е Южна Кореа, като там средният коефициент на интелигентност е 107,54. Втори и трети са Китай и Иран.

Следващи в класацията са Япония, Сингапур, Австрия, Канада и Германия. Преди нас са още Словения, Монголия, Израел, Шри Ланка, Италия, Испания и Нова Зеландия.

На последно място в класацията е Габонската република със среден коефициент на интелигентност 86,09.

България изпреварва всички съседни държави – Румъния, Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция.

Европейските държави, които изпреварват страната ни са Австрия, Германия, Словения, Италия и Испания.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.