Владислав Панев: Да махнем субсидиите за земеделието

в Новини

Нова Зеландия е единствената развита държава, на която земеделските стоки са основния експортен продукт.

Това припомня в профила си във „Фейсбук“ Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“.

Знаем, че овцете и кравите са много повече от хората, но също така се изнасят вино, мед, дървесина и много други продукти в огромни количества.

Също така Нова Зеландия е и може би единствената развита страна с нулеви субсидии в земеделието, премахнати още през 80-те години на миналия ХХ в..

Бизнесът успява да печели здраво, без каквито и да било помощи от държавата. Или може би точно заради това.

Все пак успяваме да изнасяме нишови продукти и там, както видяхме днес в една от големите вериги в Окланд. Защото потребителите изискват разнообразие и България го осигурява. Така че можем да сме конкурентни, особено когато заемаме ниши с висока добавена стойност, а не мислим само за усвояване на субсидии.

Сегашната система е пагубна, защото стимулира монокултурното зърнарство с ниска добавена стойност и гони хората от селата. И е така не само в България, но бих казал в цяла Европа. Нужно е да вървим много по-бързо към намаляване, че и премахване на субсидиите.

Със стимулиране на дейности, които щадят почвите и помагат за биоразнообразието например. Това ще ни направи жилави и успешни, и ще изгради доброто име на българските продукти, не само в Нова Зеландия.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*