Доц. Вачкова: България е съществувала поне 200 години преди 681 г.

в История

 

Доц. Вачкова: България е съществувала поне 200 години преди 681 г. Това ще учат от новото помагало по история „Моята България“ децата след 5 клас.
В наши дни стават все по-добри разчитания на историческите извори и все повече учени започват да говорят за автентичната българска история, неповлияна от въздействието на различни фактори и чужди школи.

Българската академия на науките има специален сайт, на който могат да се видят различни извори, а историците имат свободата да публикуват изследванията си, свързани с тях. Това коментира в интервю за Дарик радио доц. д-р Веселина Вачкова от Института за исторически изследвания на БАН и директор на историческия музей в Перущица.

Тя е и съавтор на новото учебно помагало, което представя на широката публика интересни факти за историята на народа ни, от праисторическата епоха по българските земи до рухването на тоталитарната система у нас. Някои от доказателства се публикуват за първи път. Учебното помагало се издава от Фондация Българска Памет и издателска група „Просвета“, по идея на Д-р Милен Врабевски.

Немският романтизъм създава ореола на великата гръцка цивилизация, от там и на великата римска цивилизация, така всички цивилизации преди тях остават в сянка – това са тази на траките на Балканите и на етруските племена на Апенинския полуостров. Така доц. Вачкова отговори на въпроса, защо темата за цивилизацията на траките е табу, както и фактът, че те са имали писменост.

Палеобалканската писменост е със сигурност най-старата. Тя предшества познатите Линеар А, ползван на о. Крит и Линеар Б. Вече никой не оспорва и съществуването на Библията на бесите, уточни тя. Гръцките извори обаче са тези, които никога не забравят да споменат, че писмеността им не е дадена от финикийците, а от траките. Факт е, че Свети Йоан Златоуст проповядва на тракийски език, а Константин Кирил Философ, в своята реч в защита на славянската писменост, също изброява създателите на гръцката азбука – всички те са древни тракийски мъдреци, твърди доц. Веселина Вачкова. Редица изследователи доказват как се развива писмената система на нашите деди до времето на Светите братя Кирил и Методий.

 

Според нея съвременните жители на България, несъмнено сме потомци на траките – факт, който дълго се неглижира от науката у нас. В новото учебно помагало не пише, че траките са „претопени“ от прабългарите и славяните, както сме учили поколения българи.
Доц. Вачкова изследва и разпространението на ранното християнството в България. Още в първи век след новата ера на територията на днешната държава са съществували няколко апостолски църкви. Известни са в Одесос на св. Апостол Андрей, в Августа Траяна, във Филипопол и Сердика, където е апостол Св. Климент, станал по-късно известен като Климент Римски.

По повод хипотезата на някои изследователи, че Апостол Павел е извършил едно от първите покръствания във водите на река Марица, доц. Вачкова заяви, че много е възможно в изворите да се споменава наистина Филипопол, а не гръцкият град Филипи, тъй като апостолите в първите векове на новата ера са посещавали големите градове в древността.
Има данни, че първата християнска община на територията на днешен Пловдив, е създадена между 30 – 54 г. и апостол Ерм е първият епископ по тези земи.

Новото издание разкрива и още един сензационен факт. Има запазен договор от 480 г., подписан между българския цар Божан и един от най-известните ранни източноримски императори Зенон. Според гръцкия историк Йоан Антиохийски Зенон извикал българите за съюзници (ок. 480 – 1 г.) срещу готите, които по това време опустошавали тракийските градове.

Тази година е важен маркер за историците, по който трябва да се преразгледа и времето, което се определя за начало на българската държава, категорична е доц. Вачкова. За признаване на една държава в древността често се счита годината на политически или военен договор, която тя сключва с някоя от великите сили в даденото историческо време (в този случай – с Източната римска империя – Византия). В потвърждение на тезата, че държава на българите има преди 681 г., са и изображенията на карти от V и VI век, които показват ясно провинция България. През 681 година, когато

официалната история смята, че е образувана българската държава, се провежда VI – ия Вселенския събор в Константинопол по повод ерестта на монофизитите. Този събор утвърждава и православното учение. През 681 г. се състои и битката при Онгъла, при която, както всички сме учили, водената от Константин IV Погонат 40-хилядна византийска армия е разгромена и империята е принудена да подпише мирен договор, по силата на който „се задължава да плаща годишен данък на новата българска държава“.

Като византолог доц. Вачкова доказва и тезата, че византийските императори Лъв I Бес, Максимин Трак, и Константин Велики имат тракийски произход. За Максимин Трак всеки любител на историята е чел, че той не е имал знатен произход и неслучайно се нарича Тракиецът, а според изследователката, не е случайно и името на Лъв I Бес. Известно е, че имената на римските императори са подсказвали техния произход, а едно от най-известните тракийски племена по нашите земи са бесите.

Това означава, че в известен период от историята, може да говорим за Тракизация на Рим, а не на романизиране на Тракия и Балканите, коментира историчката.

Стефан Пройнов напомня, че Доц. Вачкова казва на археолози и историци: „Имате право да мислите”.

Източник: darikradio.bg

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар