ИКЕА се подигра на българска арт инсталация

в Новини

Компанията пусна реклама на стъклени чаши, която иронизира "арт инсталацията", с която България се представя на Венецианското биенале. Закачливата реклама е публикувана в официалната Фейсбук страница на ИКЕА.

На нея пише: Венеция не е близо, но ИКЕА е. Експозицията отваря всеки ден в 10 часа.

Общата цена, която плаща Министерството на културата за цялото изложение е 500 000 лева, което провокира и недоволството на ценителите на изкуството, пише "Епицентър". В него са представени двама български автори. Единият излага 52 чаши модел Pokal, които в момента струват по 1,99 лв. за брой (като преди да нашумят като компоненти на арт инсталацията, чашите бяха на цена от 0,99 лева за 1 брой). Другият е заложил на фибран, материал който всъщност се оказа изкуство, а не "опаковка" на семплите стъклени чаши, както всеки непросветен в арт инсталациите невежа би помислил. Оказа се, че чашите, които представиха България, са правени от счупени стъкла… Преди няколко седмици дори част от инсталацията, а именно една чаша и малко фибран, беше изложена в столичната галерия "Структура" и търсеше своя купувач, което доведе и до недоволство в арт средите. Оказа се, че именно собственичката на галерията е била и част от журито, което е избрало проекта с особена стойност да представя България във Венеция. "Това е част от инсталацията – ето я чашата! Чашата е ръчно правена – всички чаши са правени ръчно!" Така културният министър Боил Банов се защити вчера в студиото на бТВ срещу шегите, че сме се явили на венецианското биенале на съвременното изкуство през м.г. с инсталация от най-обикновни чаши от ИКЕА. Той дори си носеше едната арт чаша за образец. ".. Защото цялата идея (вие тука показвате само част, много по-голямо е цялото нещо) е в това – да ползваме природата: да ползваме това, което трошим, което събаряме, което изхвърляме – да даваме нов живот", накара се леко министърът на културата на водещата Цветанка Ризова. Той все пак не искал да обяснява каква е идеята на художниците… Но пък защити чашата, че е крива и се виждали много ясно мехурчетата. "Пак казвам, смисълът не е просто, че някой я е правил ръчно, а че е я е правил от счупени стъкла!" Освен това с чашата имало и книга, в която целият процес бил показан. Банов нарече критиките "мародерство срещу съвременното изкуство и изкуството въобще", и не правели чест на никого. "Дотам я докарахме, че да искаме в тая държава да се хвалим единствено и само с вампира от Созопол – разпали се видимо министърът. – Не че тия неща не са важни, но НЕ Е САМО ТОВА БЪЛ -ГА-РИ-Я – натърти той, докато водещата се опитваше да вметне нещо. Съвременният свят не е само това. Ние не може да влезем в него с вампира от Созопол! Не става така!"

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*