Икономист: Ако се случи това, минималната работна заплата ще мине 1000 лв.

в България

Според него таванът на надценката на брашното и хляба почти няма да има ефект върху крайната цена

Минималната заплата трябва да достигне жизнения минимум, който е около 1500 лева на човек, а също и да се свърже с инфлацията и производителността на труда.

Ако се приложат трите критерия, МРЗ би била към 1100 лева, а не 933. Това заяви главният икономист на КТ „Подкрепа“ Атанас Кацарчев пред Нова нюз.

„През юли ще видим какво е изпълнението на бюджета и как финансовото министерство се е справило. През април се очакват постъпленията от данъците – по доходите на физическите лица и корпоративните. На хляба има надценка, на лекарствата също – фиксирана.

Това означава, че някой лъже. Според мен таванът на надценката на брашното и хляба почти няма да има ефект върху крайната цена“, коментира Кацарчев.

По думите му отпуснатата сума за миньорите подлежи на нотификация в ЕС като държавна помощ. „Едва след одобрение, тя ще бъде изплатена на предприятията.

Ако това не се случи, протестите ще продължат, защото се застрашава съществуването на мините и ТЕЦ-овете. В момента има друго напрежение – в част от второстепенните разпоредители не достигат средства за обезпечаване на годишните разходи за заплати и осигуровки.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.