Машина във Варна изписа „Дневникът е подправен“, обмислят дали да не сезират прокуратурата

в България

Машина във Варна изписа „Дневникът е подправен“, обмислят дали да не сезират прокуратурата Машина в избирателна секция във Варна е дала странен дефект – при тестовото ѝ включване вчера вечерта тя е изписала „Дневникът е подправен“.

Затова в секцията в училище „Пейо Яворов“ в квартал „Владислав Варненчик“ преминаха към гласуване с хартиени бюлетини. Това е решила Районната избирателна комисия (РИК), след като е била сезирана от секционната комисия, съобщава bTV.

На този етап никой не знае какво означава надписът „Дневникът е подправен“. От РИК обмислят дали да не сезират прокуратурата.

Във Варненска област са разкрити общо 647 секции, като 406 от тях са в града. Близо 400 000 души имат право да гласуват в цялата област.

В секция номер 43 в София изборният ден започна с технически проблем. Единствената машина не заработи веднага и се наложи намесата на техническо лице.

В 9-а секция в Стара Загора, която се намира в основното училище в квартал „Самара“, изборният ден не започна в 7 часа, заради повреда в машината за гласуване. Очаква се вотът да премине с хартиени бюлетини.

Председателят на районната избирателна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова съоби, че в секция в Русе има проблем с единствената машина. На място е изпратен техник. Проблемът не е отстранен и там ще се гласува с хартиени бюлетини.

Хинкова информира също, че в различни секции в региона не са се явили членове, но това не е попречило на началото на изборния ден. Организира се тяхната замяна.

В две от секциите в Благоевград до този момент им информация, че са отказали машините за вота, във всяка от тези секции има по една машина, съобщи председателят на районната избирателна комисия (РИК) Елизабета Дерменджиева. Същите ще преминат към гласуване с хартиени бюлетини, но след като се постанови решение от РИК, като се чакат указани от Централната избирателна комисия, каза още Дермеджиева.

В една секционна избирателна комисия (СИК) в Ловеч все още не е започнал изборният ден, тъй като машината е отказала да заработи. Предстои да се вземе решение гласуването там да премине с хартиени бюлетини, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Валентина Недялкова.

Проблемът беше коментиран и от председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова: „На 11 места в страната са подадени сигнали за проблеми с машините и съответните секции са преминали на гласуване с хартиени бюлетини. Сред тях са секции в Стара Загора, Свищов, Ловеч, Пазарджик, Варна, Шумен, Русе“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар