Мега идея: България да се слее с втората си по-големина съседка като една държава

в България

Мега идея: България да се слее с втората си по-големина съседка като една държава Румънски икономист предлага създаване на мини-Шенгенско пространство между Румъния и България.

Според Раду Некита това би намалило проверките наполовина и би премахнало митническите формалности и разходите за компаниите от двете страни на Дунав.

Байдън разкри залога на войната: САЩ ще загубят контрол над Източна Европа при загуба на Украйна

Валентин Вацев: Американската политика на българска територия е вкарване на България във война

Пред румънския вестник „Адевърул“ експертът, който е преподавател във Факултета по европейски науки в университета Бабеш-Боля и съавтор на изследването „Съживяване на единния пазар през следващите 30 години“, търси причините за блокирането на Румъния за Шенген, уточнява БТА.

„Австрийският избирател проявява невежество и ксенофобия, когато вярва на политиците, които му казват, че задържането на Румъния извън Шенген ще го „защити“ от емигрантите.

Да кажеш „не“ на Румъния е най-евтиният и лесен начин да спечелиш малко гласове“, твърди Раду Некита.

Той определя като несъстоятелни опасенията, че имигрантите идват през Румъния.

„Има карта, официално направена от Фронтекс, от европейските власти, която показва, че миграционните потоци, миграционните пътища заобикалят Румъния. По-голямата част от имигрантите идват през Испания, Италия и Гърция“, обяснява Раду Некита.

Той уточнява, че тези, които влизат в Гърция, предпочитат да минат през две-три държави, които дори не са в Европейския съюз (ЕС) – минават през Северна Македония, през Черна гора, през Босна, след което влизат през Унгария или Хърватия.

Попитан доколко може да се аргументира евентуален отказ от Нидерландия с факта, че пристанището на Констанца може да се конкурира с пристанищата на „страната на лалетата“, Некита защити славата на румънския порт.

„Ако погледнем класацията на 100-те най-добри пристанища в света или 20-те най-добри европейски пристанища, ще видим, че Констанца наистина не изглежда така. Защо някой ще дойде с кораб, за да влезе в Констанца?

Констанца няма отношение към трансатлантическата търговия. Констанца може да има значение за търговията, идваща от Китай и навлизаща в Средиземно море през Суецкия канал. Ако крайната дестинация на стоките е Испания, Португалия, Франция, Италия, цяла Западна Европа, има поне 30 пристанища в тези страни, по-удобни от Констанца“.

На финала експертът изрази мнение, че валиден претекст за отказ от пълно присъединяване към Шенген е корупцията на румънските митничари.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.