На Балканите едва свързват двата края, България е на незавидно място с висок риск от бедност

в България

На Балканите едва свързват двата края, България е на незавидно място с висок риск от бедност

Много хора на Балканите едва свързват двата края и са на прага на бедността.

Един на всеки четирима граждани в Гърция и двама на всеки десет в Европейския съюз (ЕС) живеят на ръба на бедността и социалното изключване, според данните на Евростат за 2023 г., публикувани в сряда.

По-конкретно – през 2023 г. 94,6 милиона души в ЕС, 21% от населението, са били изложени на риск от бедност или социално изключване. Това означава, че тези хора са живели в домакинства, изправени пред поне един от трите риска: бедност, тежки материални и социални лишения и/или живеещи в домакинство с много нисък интензитет на работа. Броят леко намалява през 2023 г. спрямо 2022 г. – 95,3 милиона, 22% от населението, информира Bulgaria ON AIR.

Процентът на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, се различаваше между страните от ЕС през 2023 г. Най-висок процент е отчетен в Румъния – 32%, България 30%, Испания – 27% и Гърция – 26%.

От друга страна, най-ниските проценти са отчетени в Чехия – 12%, Словения – 14%, Финландия и Полша – и двете по 16%.

Според Евростат рискът от бедност или социално изключване в ЕС през 2023 г. е бил по-висок за жените, отколкото за мъжете – 22,3% срещу 20,3%.

Над една пета – 22,4% от населението на ЕС, живеещо в домакинства с деца на издръжка, е било изложено на риск от бедност или социално изключване през 2023 г.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.