Приходите от ДДС с 42% ръст за тримесечие

в Новини

Приходите в държавната хазна от ДДС от сделки във вътрешността на страната нараснаха с 42% през последното тримесечие на миналата година благодарение на новите изисквания за касовите апарати. От октомври до декември приходите от ДДС от сделки в страната са 1,594 млрд. лв., при 1,116 млрд. лв. година по-рано, става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ).

Първоначално крайният срок за изпълнение на изискването софтуерът за управление на продажбите да бъде вързан с касовите апарати в един търговски обект беше до 30 септември миналата година. Този срок беше удължен до 31 януари, а сега вече отново е удължен до края на месец юли 2020 г., припомня в. „Труд“. Много търговци обаче бяха изпълнили новите изисквания още в срока до 30 септември миналата година и ограничиха схемите за укриване на ДДС, което веднага доведе до ръст на приходите в хазната.

В резултат общият размер на приходите от ДДС от сделки във вътрешността на страната през цялата 2019 г. нараства с рекордните 21,8% и достигат 6,82 млрд. лв., показват данните на МФ. Приходите от ДДС от внос обаче намаляват с 4,5% през миналата година и са 4,26 млрд. лв. Като причината за това е свиването на вноса от страните извън ЕС.

Излизането на част от сивата икономика на светло се потвърждава и от данните за приходите от акциз върху цигарите. За година от налога в държавната хазна са събрани 2,73 млрд. лв., което е ръст със 7,8%, или с близо 200 млн. лв. Според последното изследване за контрабандата на цигари на база изхвърлените кутии в кофите за боклук, нелегалният пазар в страната е свит до рекордно ниските 3,3%.

Приходите от корпоративни данъци и от налога върху доходите на хората нараснаха с над 9% през миналата година.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*