Радев говори за разрухата от невежеството на 24 май – Ден на азбуката, културата, просветата и грамотността!

в България

Радев говори за разрухата от невежеството на 24 май – Ден на азбуката, културата, просветата и грамотността! Невежеството – тази сила тъмна!

Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието.

Това каза президентът Румен Радев в словото си за 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Държавният глава участва в тържественото шествие по повод празника и официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Президентът говори директно и без листове, докато кметът Васил Терзиев и останалите четяха.

Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи, каза президентът. Вярвам, че правителството, парламентът, всички ние като общество ще чуем призива на ректорите на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения, допълни Румен Радев.

„Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания.

След дълги години на гнет традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на небивал книжовен подем, в което всяко произведение на роден език е духовен подвиг и се посреща с жажда и възхищение от нашите сънародници.

Време, в което словото пробуди цял един народ“, заяви държавният глава. Нашите предци именно благодарение на първите книги, тръгнали от скамейките на килийните училища, съградиха европейска държава, отбеляза той.

На шествието липсваха лидерите на големите партии. Там беше служебният премиер Димитър Главчев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.