Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

в България

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход „Крайно опасно е страстите на войната между Русия и Украйна да се разпалват и в Европа, а гласовете за мир да се посрещат с изстрели.

Опитът за убийство на европейски премиер от радикализиран фанатик заради подкрепата му за мира е показателен за последствията от насажданите нетърпимост към чуждото мнение и омраза“.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за опита за убийство на министър-председателя на Словакия Роберт Фицо.

Радев определи като „неприемливо в европейските общества да се насажда нетърпимост към чуждия глас и омраза“ и каза, че отдавна е предупреждавал за разрастването на войната.

„Неприемливо е продължаването на войната и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход“, заяви Румен Радев.

По думите му, за насаждането на омраза в Европа са допринесли много политици, партии и медии с представянето на всеки различен глас като „проруски“, което е не само крайно несправедливо, но води до тези негативни последствия.

„Всички кръвопролития започват с милитаристки призиви, които нямат място в Европа, и всеки опит страстите от войната и насилието да се пренасят тук не водят до нищо добро. За такива действия трябва да се търси отговорност“, каза Радев.

Президентът отново призова „за глас на разума и най-сетне за ефективни дипломатически усилия за мир и за приключване на войната в Украйна, а не за непрекъснато наливане на оръжие“. По думите му, независимо дали се доставя, или не въоръжение, изходът от военните действия ще е сходен, но разликата ще бъдат хиляди човешки жертви и опустошаването на Украйна, за чието възстановяване Европа ще трябва да помогне и плати.

„Ако не се сложи край на тази война, Украйна ще е демографски унищожена и с напълно унищожена инфраструктура, индустрия, производства. Това ще бъдат изключително тежки последици не само за Украйна, а за цяла Европа“, каза Румен Радев и допълни, че „всеки ден от военния конфликт е пагубен“.

„Ние ще избираме на тези и на следващите избори между войната и мира и всеки наш гражданин е длъжен да си дава сметка за това“, заяви президентът, попитан за отражението на опита за убийство на Роберт Фицо върху вота.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.