Радев с нова атака към сглобката: Шизофренно е да плачеш за Шенген и да тръбиш, че службите са пробити

в България

Радев с нова атака към сглобката: Шизофренно е да плачеш за Шенген и да тръбиш, че службите са пробити „Шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и в същото време да тръбиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони“, каза президентът Румен Радев пред журналисти в Карнобат, предава БНТ.

Президентът коментира и казуса около експулсираните руски свещеници. Той заяви, че не е чел доклада на ДАНС, но заяви, че изгонването на свещениците компроментира разследването.

Според Радев има дълбоко непознаване на същността на работата на ДАНС. Президентът посочи, че когато се осветли някой, че е агент, това не трябва да означава, че той моментално трябва да бъде изгонен от страната.

„Напротив, тогава започва същинската оперативна работа – да се установи кои са обектите на неговото въздействие вътре в България, кои хора е вербувал, ако го е направил, на кои хора въздейства, от кои хора в България получава информация, да се установи тази мрежа – тя е интересна. Когато се експулсира, всички усилия пропадат за разкриване на истинската, ако има такава, агентурна мрежа и дейност. България с тези действия се лишава от една такава възможност и хората, които настояват за такива действия явно не познават службите.“

Радев коментира и поисканата в неделя оставка на шефа на ДАНС. Той заяви, че ДАНС и важен елемент от националната сигурност и не е боксова круша, върху която да се упражняват „невежи и с болни амбиции политици“.

„Искам да ви споделя, че лиспата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверинитет под концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността, ги окуражава тези полтиически лидери днес да атакуват безогледно ключови институции, да раздават оценка за службите от нивото на тяхната вопиюща некомпетентност и невежество, да настояват за тяхната подмяна на т. нар. реформа на службите.

Това е тяхното подчиняване, за да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и да не може никой ефективно да противостои. Ето именно такива действия, които се прикриват зад шумни ежедневни декларации и клетви в евроатлантическа преданост реално ни отдалечават от ЕС и НАТО и системно рушат държавността.“

По отношение на решението на Комисията по отбрана за предоставяне на ракети С 300 на Украйна, Радев коментира, че следва правителството и НС да съхраняват и развиват отбранителните способности на армията, „а не да я ползват за донор на чужди армии“.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*