САЩ забраняват ароматизираните е-цигари

в Свят

Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че ще бъдат забранени по-голямата част от ароматизаторите на електронни цигари, които са хит сред младежите, но индустрията на вейпинга успя да си извоюва значителни отстъпки, напук на препоръките на здравните организации, предаде АФП.

След години на нехайство и на няколкомесечни колебания САЩ избраха компромисно решение. То се ситуира някъде между обявяването на електронните цигари за алтернатива на тютюнопушенето, както е във Великобритания, до пълната им забрана, какъвто е случаят с Индия.

За пръв път от появата на тези продукти през миналото десетилетие американският регулатор ще даде точни указания какво може и какво не може да се продава, като целта е да се предпазят младите хора. Тези мерки се добавят към решението на Конгреса да бъде вдигната възрастта за продажба на споменатите артикули от 18 на 21 години, взето миналия месец.

От началото на месец февруари тази година регулаторът предвижда да бъдат разрешени за продажба само ароматизаторите за електронни цигари с пълнители с ментолов вкус. Става дума за електронните цигари от типа Juul. Ще бъдат забранени за търговската мрежа пълнители с ароматите на плодове и бонбони, които са предпочитани от младежите. Ментолът ще продължи да се предлага, какъвто е случаят и при традиционните никотинови цигари.

От забраната обаче остават изключени всички електронни цигари, които използват пълнители, при които потребителите могат да правят свои собствени смеси с никотин, канабис и аромати. Властите изтъкват мотива, че тези продукти са популярни най-вече сред възрастното население. Освен това те се продават в специализирани магазини, където може по-добре да се контролира възрастта на клиентите.

Здравните асоциации в САЩ са разтревожени от направените компромиси. Те са притеснени от възможността младежите да се пренасочат към ментоловите електронни цигари или да започнат да се сдобиват с разрешените артикули от специализираните магазини.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*