САЩ прекратиха тайна шпионска програма с Турция

в Свят

САЩ са прекратили тайна програма за военно-разузнавателно сътрудничество с Турция, която от години е помагала на Анкара в борбата им с Кюрдската работническа партия (ПКК), заявиха американски официални лица пред "Ройтерс".

Решението за прекратяване за неопределено време на програмата, за която по-рано не е било известно, е в отговор на турската операция в Сирия през октомври, съобщават източниците на агенцията, разкривайки обхвата на щетите, нанесени на отношенията на двете страни членки на НАТО.

Анонимните представители на американските власти заявяват, че САЩ миналата година са прекратили полетите на разузнавателни мисии срещу ПКК, които и Вашингтон, и Анкара смятат за терористи. САЩ са провеждали мисиите с невъоръжени дронове, които излитали от турската база „Инджирлик“, в която САЩ имат значително присъствие и използват за база за шпионските си операции в региона.

Полетите са били в рамките на програмата, започната през 2007 г. и често насочена към планинския регион в Северен Ирак, предаде БНР. Говорител на Държавния департамент заяви, че САЩ не коментират разузнавателни въпроси, а от Пентагона посочиха, че още от 1997 г. САЩ смятат ПКК за терористична организация.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*