Скандалът трещи! Живко Коцев уличил и Асен Василев във връзки с контрабандистите на Паскал

в България

Скандалът трещи! Живко Коцев уличил и Асен Василев във връзки с контрабандистите на Паскал

Скандалът с главния секретар на МВР Живко Коцев буквално трещи и удря жестоко по имиджа на държавата.

С цел да спаси кожата си, заради връзките си с контрабандистите – баща и син Димитрови, които бяха задържани ри акцията на ДАНС, Живко Коцев влиза в ролята на защитен Свидетел №3 и буквално изпява пред разследващите от Комисията за противодействие на корупцията за всички зависимости на хора от висшите етажи на ПП-ДБ с лица от престъпния свят, става ясно от втори протокол за разпит на Коцев, с копие от който Епицентър. бг разполага.

Напоително и без никакъв натиск Живко Коцев разкрива пред разследващите, че бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се е опитвал да кадрува в МВР и понеже Калин Стоянов му се опънал, Василев отрязал МВР с финансиране на материално-техническо осигуряване, което освен всичко друго е злоупотреба с власт.

Живко Коцев заявява пред КПК, че Асен Василев настоявал пред вътрешния министър Калин Стоянов за директор на полицията в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев. Заради отказ на МВР-министъра да изпълни искането на Асен Василев, бившият финансист №1 бламирал финансирането на проекти за вътрешното ведомство, информира Коцев. Показанията си от 4 април 2024 оправдава познанството и близостта си с уличените за контрабандисти баща и син – Марин и Стефан Димитрови, с лоялност към бившия вътрешне министър и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, на 5 април, няколко часа преди да оттегли оставката си, главният секретар на МВР Живко Коцев се е явил повторно пред Комисията за противодействие на корупцията (КПК), където е дал доброволно допълнителни показания в качеството си на свидетел №3, които цитираме по-горе.

Този път Коцев рашрива кръга на съучастниците в контрабандните канали като разкрива пред разследващите, че бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев се е опитвал да кадрува в МВР с цел да постави свой човек за шеф на полицията в Хасково – Недан Хаджиев.

Случайно или не обаче за назначението на същия човек – Недан Хаджиев настоявали и контрабандистите баща и син Димитрови пред главния секретар на МРВ. Ясно е, че настояването за този полицейски шеф е с цел да се гарантира безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция, казват разследващите.

След като вътрешният министър Калин Стоянов отказва на финансовия министър Асен Василев да назнази Недан Хаджиев на важния за контрабандата пункт в Хасково финансист №1 удря балтията по МВР и отказва финансирането на проекти за вътрешното ведомство.

С това си твърдение фактически Живко Коцев или свидетел №3 уличава във връзка с контрабандистите на Николай Николов – „Паскал“, освен Бойко Рашков, но и самия Асен Василев.

Така двама министри на ПП-ДБ са посочени от главния секретар на МВР във връзки с уличените за контрабанда Николай Николов-“Паскал” и баща и син Димитрови.

Да припомним, че в първия си разпит пред разследващите, проведен в присъствието на адвокат на 4 април 2024, Коцев заявява, че Марин и Стефан са го търсили за да помогне за назначаването именно на Недан Хаджиев за директор на ОДМВР-Хасково. Целта е била през именно този полицейски шеф да се гарантира безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция, се вижда от събраната информация по делото срещу ОПТ в Агенция “Митници”.

В повторните си показания Живко Коцев допълва показанията си и срещу назначената от Асен Василев за директор на агенция „Митници“ Петя Банкова.

Според Коцев – двамата съучастници в престъпната схема – Стефан Димитров и Петя Банкова, са решавали заедно кадрови въпроси в митниците.

При задържането си Петя Банкова твърдеше, че не познава баща и син Марин и Стефан Димитрови, но след като стана ясно, че лъже, обяснението беше, че чрез тях арестуваната митническа шефка се опитвала да получи информация за контрабандните канали у нас. Същото твърдение прави и Живко Коцев, когато обяснява близостта си не само с Димитрови, но дори и с митичния „Паскал“.

Недан Хаджиев, известен в района на Хасково като човек на най-големия контрабандист на цигари в България Паскал и Черепа – той бе назначен за директор областната дирекция в Хасково от Бойко Рашков през януари 2022 година по време на правителството на Кирил Петков.

През юни 2021 година същият Рашков го прави зам.-директор от ОДМВР-Хасково. След това Хаджиев бе махнат от служебния министър Иван Демерджиев през септември м.г.

Срещу Хаджиев има доклади във „Вътрешна сигурност“ и ДАНС.

Според източници от МВР Недан Хаджиев е човек на Асен Василев.

Те твърдят, че премиерът Николай Денков и Василев са извикали в МС вътрешният министър Стоянов и са му наредили експресно да назначи Хаджиев отново за директор на ОДМВР-Хасково, което той отказал, както разказва и гланният секретар на МВР Живко Коцев. В публикации в местната преса се твърди, МВР-Хасково чрез Хаджиев се използва като „бухалка“ срещу противниците на „промяната“.

Публикации свързват Хаджиев и като съсобственик на хасковското заведение „Плаза“ с Иван Каракачана и Димо Златаря, медии пишат, че наскоро са закупили имот за над 2 милиона лева в центъра на Хасково. Твърди се, че и по тази тема има сигнали и доклади във „Вътрешна сигурност“ и ДАНС, в които всичко е изтъкнато, но се прикрива.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.