Спад в отдаването на апартаменти за гости

в Новини

През последните месеци от 2019 г. за първи път браншът отчитат спад от 2% в обявите в платформите за краткосрочни наеми. Това коментира Борис Павлов за в. „Труд" собственик на фирма, която управлява имоти, отдадени за краткосрочен наем. По думите му ръст в отдаването на стаи и апартаменти за краткосрочен наем има, но темпът на растеж намалява прогресивно от 2017 г. насам. „Броят апартаменти, отдавани под наем краткосрочно през 2019 г„ нараства с 15% спрямо предходната година. През 2018 ръстът беше около 33%, а през 2017 – 95%", допълни той. Задължителната регистрация на апартаментите за гости от 2020 г. е една от причините да се наблюдава спад на обявите за краткосрочни наеми. На въпрос какво мисли за тази промяна, експертът коментира, че приветства да има правна рамка и ще бъде включен в работната група, която ще изготви наредбата за регистрация на обектите. .По този начин ще се уверим, че регистрацията ще изпълни основните си цели без да пречи на дейността и бизнеса", заяви Борис Павлов.

Чрез платформи като Airbnb и Booking на краткосрочен наем апартаментите в София те са около 2800, а в другите големи градове и основните ни курорти общо са около 7000.

Доходността от имота е повлияна от много фактори, сред които са локацията, големината на апартамента, сезонността и интериорът. Ако локацията и обзавеждането са на ниво, доходността вероятно ще бъде с около 30% по-висока от тази при отдаване на стандартен дългосрочен наем. В някои случаи е възможно да се постигне и до 70% по-висока доходност", допълни той. На апартаменти, отдадени под наем, са установявали щети при около 0,1% от настаняванията от над 10,000 обслужени краткосрочни наеми. До момента не сме имали случай на умишлено причинена щета, а най-често става въпрос за дребни повреди или счупвания, причинени от невнимание", допълни той.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*