Стефан Пройнов: Вярвате ли в самодивското злато?

в България/История

Стефан Пройнов: Вярвате ли в самодивското злато?


Стефан Пройнов: Има ли Самодиви, които са ефирни и плътни същества? Защо в Странджа планина старите хора имат думата Каниска? Каниска е обредно действие за храна за самодива една рецепта по специален начин се приготвя жертвен хляб. Има призоваване от типа да се остави хляб с призоваване „Благи сестрими, ако сте мъжки благи братя да сте ми”. Самодивите както да лекуват и да даряват могат и да убиват и да наказват. Има във фолклора възпети случаи, в които самодиви издигат във въздуха човек и той пада разкъсан на парчета все едно като във вихрушка.

Стефан Пройнов: Дали Ванга е сполетяна от такава вихрушка, в която губи зрението си и получава дарбата си? Дали е съвпадение със смъртта на Орфей ние само можем да гадаем.

Самодивите някак си в по древната митология приличат на нимфите и как са се наричат дали са самодиви, или самовили или с други имена на всяка географска ширини са с други имена, но персонажът някак си е същият. Древните са вярвали, че нимфите са били пазителки на извори, тъмни гори, и пещери. Археолози откриват мраморни оброчни плочки на трите нимфи.

Принасяли са им дарове самият аналог със самодивите го има в по-късният ни фолклор като пазителки на дивото на пещери и извори изворите като символ на нещо идващо от онзи свят към нашият, а пещерите като места скрити от нашият свят. В древността иманярите са вярвали, че самодивите могат да ти кажат къде има заровено имане или пещера пълна със злато. Във фолклора на самодивите се приписват и умения да се превръщат в животни.

Някъде са изобразявани като жени, яздейки елен, а юздите на елена са от живи змии. Самодивите като ефирни и материализирани същества от друг свят прекарват част от времето си в нашият свят и често в преданията се говори, че се превръщат във вълк или куче или в други животни. Стари иманярски поверия разказват, че ако посред нощите видите в гората куче и го последвате то ще ви заведе до златно съкровище така самодива те дарява, но самодивите могат и да отнемат и да получите неизличими болести.

Самодивите като наследници на нимфите според балканският фолклор се срещат по тези ширини с различни имена и владеещи различни стихии гърците ги наричат Нирииди, в Северна Македония и в Сърбия им викат Самовили или Вили. В Румъния и Украйна ги наричат Иеле или Елеле. В някой региони у нас ги наричат и Самоюда. Но навсякъде се говори, че те познават тайните на горите, пещерите и изворите, на чешмите и имат самодивски сборища където танцуват и на тях си говорят за рецепти за изцеления на много болести и за съкровища и несметни богатства, което е притегателно за по суеверните иманяри. Самодивите имат божествен произход и хилядолетия са владеели съзнанието на хората. Неземните сили и дарове, които може да получи човек от тях са вдъхновявали не една история. Силата на крали Марко дадена му от самодивата, която го е кърмила като дете е възпята в не една песен.

Той е бил нещо като събирателен образ в нашите и северно македонските и сръбските земи. Какво означава Само Див? Ако се погледне Див идва от индоевропейският в превод на Божествен и често се дава пример за Дивна красота или Божествена красота, но Самодивите са били прекрасни жени с бели дрехи тип роба с вплетени цветя в косите може би тези венци са вдъхновили и траките за златните им венци? Римляните ги отъждествяват с Богинята на ловът Диана, Гърците с Нимфите и все същества владеещи някакви природни стихии, някакви божествени сили. Като същества идващи от друг културен свят на тях не им е потребно земното и материално. Хората са вторачени в материалното и най-лесният начин за забогатяване е придобиване на скрито съкровище именно жаждата им за забогатяване ги отвежда в едни непристъпни усой в гъстите гори и скритите пещери там където реалният и невидимият свят понякога се срещат.

Иманяри описват различни случаи как конят не иска да помръдне или пък как къса поводите и побягва в панически бяг.

Как кучета спират да лаят и не искат да продължат по пътят си. Други пък описват как кучетата лаят по място където няма нищо, но те усещат и виждат нещо невидимо за нас хората. Описват се случай само за присъствието на такова място за болести неизлечими от нашата медицина дори във фолклора има описан случай как овчарин заспал на място където преминават самодиви и изчезва едно парче от костите в глезенът му и цяла година той не може да ходи и след една година пак на същото място както мистично е изчезнала костицата от кракът му са му я върнали Самодивите и той прохожда все едно не е бил болен. Стотици са случаите предавани и разказвани за самодивски хора и самодивски сватби. Хората говорят това, което са видели дали съществуват пазители и пазителки на съкровища всеки сам решава в какво да вярва, но примерите във фолклорът ни са много.

Някой казват, че има Караконджули, които пазят тайни съкровища други казват, че самодивите могат да те отведат до такова, трети говорят за материализиране и дематериализиране и магически заключени места.

Истината е, че по-старите иманяри знаят или поне са чували за такива неща и имат различни ритуали и дарове, с които не искат да нарушават покоят или да предизвикват гневът на тези мистични пазители докато новите иманяри работят с металдетектори и вярват на машините не на преданията и когато открият имане дето не е за тях и после ги постигнат нещастия необясними и търсят логически отговори в нашият свят не ги намират.

Стефан Пройнов: Често обаче в древността когато скриват съкровище са слагали и букет от билки вътре в гърнето, което с времето се превръща в страшна отрова и когато се докосне иманярят до съкровището могат да го постигнат странни болести и дори смърт. Така се раждат иманярските митове и легенди, но за всяка отрова има и противоотрова стига да се знае, нали?

Вие вярвате ли, че такива диви същества с неземен произход съществуват и дали могат да ви дарят с несметни богатства или с неизличима болест или път с неземни сили? Вярвате ли в Самодивското злато или всичко това са бабини деветини?

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар