Тук дават 2 бона заплата, но желаещи няма

в Новини

Гурбетът остави Смолянско без квалифицирани кадри. Все повече недостигът на работна ръка се усеща в региона заради масовото обезлюдяване в посока Западна Европа.

Трудно се намират мераклии дори за 2000 лева на месец работна заплата, пише 24smolian.com.

Поне това става ясно от обявените оферти за работа на трудовите борси в региона през втората половина на януари. От началото на годината стоят непопълнени места за висшисти в Смолянско. Търсят се механици на промишлено оборудване, както и техници на електрически машини и апарати.

Месечното възнаграждение е до 2 бона, а условието-висше или средно-техническо образование.

Бизнесът изнемогва и в търсенето на кадри в туризма. Няма мераклии за администратори в хотели, бармани, готвачи, камериерки, сервитьори, като обявите изобилстват в областта.

Търсят се още шивачи, миячи, техници, монтьори, дърводелци, учители, възпитатели. Заплащането при различните оферти обаче е всичко друго, но не и „атрактивно“. Предлаганите възнаграждения са от 460 до 900 лева.

„Огромно количество квалифицирани работна ръка се изнесе от региона. Качествени кадри заминават на Запад с целите си семейства. Скоро време ще трябва да се внасят служители от трети страни“, коментират работодатели. Думите им се потвърждават и от липсата на хора за работни места с 4-цифрено заплащане.

Прави впечатление, че от началото на годината липсват обяви за работа зад граница в трудовите борси.

Както вече писахме, регионът намалява с около 2000 души годишно. Прогнозите на статистиците за следващите десетилетия пък са едни от най-мрачните за страната.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*