Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до…

в България

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до... България няма да успее до изпълни всички критерии за влизате в еврозоната към датата на излизане на доклада за конвергенция през юни.

Това обяви управителят на БНБ Димитър Радев, който участва на конференция, посветена на влизането в еврозоната, организирана от асоциацията на почетните консули, съобщи БНТ.

По думите на Радев основната причина за забавянето на страната е политическата криза и недостатъчното желание на изпълнителна власт до финализира процеса. Според управителят на БНБ все пак страната ни има шанс да влезе в еврозоната през следващата година, но е малко вероятно това да стане от 1 януари.

Банките и банковата система ще бъдат готови за влизане в еврозоната до края на годината. Не така обаче стои въпроса с държавната администрация и местната власт, които трябва сериозно да поработят, за да изпълнят технически изискванията, обясни Радев.

По думите му, спешно трябва да бъдат взети четири мерки:

Възстановяване на политическите контакти по темата, тъй като според Радев сега връзките са само протоколни
Връщане на пътя на фискалната консолидация, което е изключително важно за БНБ
Възможно най-бързо приемане на Закона за въвеждане на еврото
Ускоряване на работата по оставащите условия и техническата подготовка на изпълнителната власт

Служебният икономически министър Петко Николов също коментира темата. По думите му е важно България да приеме еврото като една от ползите е подобряване на рейтинга на страната. Николов съобщи, че ведомството подготвя и специална кампания за предотвратяване на злоупотребите след приемане на еврото.

„Уверявам, че КЗП ще следи за изпълнение на това с цел поощряване. КЗП ще организира кампания „Честен търговец“ с ясно видимо лого”, обясни Николов.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.