Фанъдкова: Няма нищо безплатно. Данъците ще се вдигнат до края на годината

в България

Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост.

Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет.

Това заяви в ефира на предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Аз лично следя и гражданските станции. Гражданските станции по-скоро са сензори. Официалните решения се взимат от официалните станции“, продължи Фандъкова.

“Най-сериозното замърсяване през зимата е от битовото отопление. Предприемаме действия. В няколко района на София имаме сериозен проблем с нерегламентираното изгаряне на отпадъците. По желание на гражданите това се криминализира”, каза още столичният кмет.

“Още миналата година беше променен закона за стандарт на дървата и въглищата. Наред с рестриктивните мерки имаме и насърчителни. Работим по набирането на заявления, за да бъдат подменени отоплителните инсталации на 1/3 от домакинствата”, коментира тя.

“Трябва да ограничим трафика. За това и ще въведем мерки, които да ограничат замърсителите. Общината е направила градския транспорт достъпен и удобен – 40 км нови метролинии”, допълни Фандъкова.

„Автомобилите с Евро 5 и 6 ще са на долната граница, останалите категории ще са в горната граница за замърсители. Нормално е замърсяващите автомобили да плащат повече. Градът се задъхва от автомобили“, изтъква тя.

„В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира“, обясни столичният кмет.

С дейността си трябва да направим така, че да намаляваме дните със замърсяването. София е в котловина. Географията на града не можем да променим, но навиците си – да“, категорична бе Йорданка Фандъкова.

„Вчера инспектори влязоха в 900 апартамента за една вечер. Съставени са 8 акта заради нарушения при горене. Екипите ни ходят при семействата, за да ги подкрепят за подмяна на отоплителни станции или филтри на комините“, коментира кметът на София.

„Предложението за вдигането на данъците изисква анализ и обсъждане. Длъжни сме да променим данъците до края на календарната година. Никога не съм лъгала относно цените на данъците. Не си позволих да кажа, че ще има нещо безплатно, защото такова нещо няма. 20 млн. лв. ще се дадат за ремонт на вътрешнокварталните улици и тротоари. Увеличението на данъците за колите ще е между 7-40 лв. на година“, завърши Йорданка Фандъкова.

Източник: Епицентър.БГ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*