Централи много, токът внос. Като с доматите!

в Новини

Простичко казано. Централи много, токът внос. Като с доматите.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ бившият служебен министър на екологията Юлиян Попов.

Уж всеки гледа, в магазина внос. Или туризма. Хотели много, всички в Гърция. Не, причината не са цените на въглеродните емисии.

Те се появиха през 2005 година, после извадихме късмет с икономическата криза, цената им се срина, сега се върнаха към първоначалните равнища. Вярно, Турция не плаща емисии, но Турция влиза в свръхпроизводство на енергия, отдавнашна тенденция, която ние се отказваме да признаем.

Турция е една от водещите европейски страни във възобновяемата енергия, след 4 години ще има 63ГВ ВЕИ капацитет. Огромен.

С други думи Турция ще разполага с много евтин ток без плащане на емисии, тоест чист от гледна точка на европейските климатични политики, все за нашия пазар. Гърция ще затвори въглищата си до 2028 година, ще ги замени с евтини ВЕИ и газ (много по-малко, отколкото са амбициите на газовиците).

Западните Балкани ще изградят големи за мащабите си ВЕИ мощности. Румъния ще се окаже с излишък от мощности. Пазарът отворен. Ще стане като с доматите. Уж българската земя юнашка ражда най-много и най-вкусните домати на света, а в магазина всичко внос.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*