Яка секира! Нидерландия отряза България и Румъния за Шенген

в България

Яка секира! Нидерландия отряза България и Румъния за Шенген В документа се посочва, че корупцията и организираната престъпност могат да създадат проблеми

Нидерландският парламент прие резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщи за румънския „Аджерпрес“ холандският евродепутат София ин’т Велд, координатор в Комисията по граждански свободи (LIBE) на Европейския парламент, предаде БГНЕС.

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство предложение за резолюция, с която призовава държавите-членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне.

„За мое огромно съжаление, холандският парламент прие резолюция, в която се посочва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Дълбоко съжалявам за това. Моята партия гласува против тази резолюция, ние искаме Румъния и България незабавно да се присъединят към Шенгенското пространство, вие сте изпълнили необходимите критерии. Трябва да разберете, че не всички в Нидерландия са против. Моята партия иска България и Румъния да се присъединят към Шенген незабавно, но повечето партии в правителството не искат това„, заяви София ин’т Велд.

Холандските депутати искат от правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност в двете страни, съобщи от своя страна „Romania Journal“.

В документа, приет от холандския парламент, се посочва, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, „могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната страна и следователно да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство“.

В Нидерландия след парламентарните избори на 15-17 март 2021 г. беше подписано коалиционно споразумение за периода 2021-2025 г. между Либерално-консервативната партия (VVD, член на групата „Обнови Европа“), Партията на демократите 66 (D66, член на групата „Обнови Европа“) , Християндемократическия призив (CDA, член на групата на ЕНП) и Християнския съюз (член на групата на ЕНП). На 10 януари т.г. беше съставено настоящото коалиционно правителство, ръководено от министър-председателя Марк Рюте (VVD).

Коментирайки приетата резолюция, министър-председателят на Румъния Николае Чука заяви, че приемането на резолюцията не е обезпокоително за него, тъй като Румъния е направила всичко необходимо, за да изпълни техническите изисквания за присъединяване, по-конкретно относно спазването на условията, свързани с върховенството на закона, корупцията и организираната престъпност.

Той добави, че нидерландските служители могат да дойдат на посещение за установяване на фактите, ако смятат, че има проблеми.

Понастоящем сред държавите-членки на ЕС само България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които не са членки на блока на ЕС (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн).

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*