В София от 7 г. има постоянно подобряване на качеството на въздуха. Софиянци са по-чувствителни към въздуха, защото живеят по-добре

в България

Основните източници на мръсен въздух, не само в София, а по принцип за страната, са битовото отопление и транспорта.

Решавайки тези два проблема, в голяма част от градовете в страната би се решил проблема с мръсния въздух. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„София е сред 20-те града в Европа с най-мръсен въздух, но далеч не е на първо място. Вижте каква е ситуацията в София – един от градовете, където през последните 7 г. константно се подобрява качеството на въздуха, и каква е ситуацията във Видин, един от най-сериозно замърсените градове. Имайки предвид нивото на стандарта на живот на хората, виждате че в София са много по-чувствителни на тема мръсен въздух, защото имат по-големи изисквания, което е съвсем нормално. Когато човек започне да живее по-добре, започва да има по-големи изисквания и така трябва да бъде“, изтъкна Нено Димов пред NOVA.

За предложението да се инкриминира горенето на отпадъци, министърът коментира, че местните власти трябва „сами да организират начина, по който да контролират с какво се отопляват домакинствата“. „Ако в 3-годишен срок общините не изпълнят заложените цели по отношение на чистотата на въздуха, те подлежат на санкции“, добави Димов.


Нено Димов коментира и новината за заловения боклук от Италия, за който се предполага, че е бил предназначен за изгаряне у нас. „В МОСВ няма постъпило искане, нито издадено разрешение за внасяне на боклук от Италия“, заяви министърът. „Но в края на краищата в Италия се води разследване и ако се получи, а вероятно ще се получи като информация в други органи в България, не при нас“, каза министър Димов.

Той обясни, че България е една от страните, които най-малко произвеждат твърдо гориво, получено от отпадъци. „Ние горим около 3%, средното за Европа е около 27-28%, а най-чистите държави от типа на Швеция и Дания горят може би над 60%. България е единствената държава, която има ограничения за внос, единствената държава, която разрешава горива, произведени от отпадъци, да са не повече от 50% от това, което може да се изгори в страната. Над 90% от вноса, който е от отпадъци за горива са за циментовата индустрия“, обясни още Нено Димов.

Относно кризата с водата в Перник министърът посочи, че неговото ведомство няма правомощия да налага воден режим. „ВиК пък не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва. За това трябва да знаят общинските власти“, поясни министър Нено Димов.

Той заяви, че не се притеснява от започналото разследване на Спецпрокуратурата по казуса, като увери, че е готов да поеме отговорност, ако такава му бъде потърсена.

Източник: Канал 3

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Бултимес Инфо!

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар