Киро към Бойко: Още 9 месеца Сглобка и Сарафов – аут, за да родим коалицията!

в България

Няма да подпишем коалиционно споразумение с ГЕРБ, заяви пред медиите в кулоарите на парламента съпредседателят на ПП – ДБ Кирил Петков.

Ние не сме „Продължаваме управлението“. Ние сме „Продължаваме промяната“, подчерта той.
Киро поиска и отстраняването на Боби Сарафов като главен прокурор, но си изми ръцете с Никола Минчев за тов искане.

Както BNEWS пръв написа, махането на Сарафов е условие на кръга Капитал, за да продължи колаборацията с Борисов.

Изскочи убийствен запис от 8-те джуджета, който отвинтва главата на и.ф. главния прокурор! Сарафов към Еврото: “Много го жалиш, брат!”

Изявлението му дойде в отговор на изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по темата. „Правим коалиционно споразумение, каквото се прави в целия Европейски съюз. В коалиционното споразумение ще представим равнопоставеност в управлението на държавата. Да се носи отговорност“, каза Борисов.

А Петков обясни позицията си така:

„Искам да върна няколко стъпки назад. Защо въобще се събрахме в т.нар. сглобка? Защото е сглобка, не е още коалиция по никакъв начин. Събрахме се с една единствена цел – че можем да направим реформите, които българските граждани заявиха, че искат да се случат още преди три години. Кои са те? Хората искат справедливост. Да знаят, че като отидат в съда, няма да се срещат с Нотариуси, с Пепи Еврото и някого друг. Хората искат сигурност – да имат служби, на които могат да разчитат, като отидат в магазина, да знаят, че никой не ги обира с монополни цени, като си плащат тока – че цените са правилните.“

„Това беше задачката на тази сглобка. Първите девет месеца, и тук трябва да поздравя колегите от ГЕРБ, направихме добри неща – сменихме конституцията, много от законите, за да дадат възможността тези реформи да се случат. Следващите девет месеца трябва реално да се случат – не на думи, не на хартия, а реално тези институции да заработят за хората“, продължи Кирил Петков.

„Сглобката трябва да си довърши вторите 9 месеца от тази работа и ако видим, че ГЕРБ реално иска да свърши тази работа, след 9 месеца ще можем да говорим за коалиционно споразумение. Нека да видим техния документ, няма да влезем в коалиция, докато не видим, че реформите са се случили“, каза още той.

И добави: „Искам да кажа ясно на господин Борисов – сглобката, както я нарекохме, сега трябва да си довърши вторите девет месеца от тази работа. Ако видим, че ГЕРБ са готови да свършат тази работа, да видим, че тези регулатори работят, че имаме съдебна система, която работи, и служби, които работят и са реформирани, тогава след девет месеца можем да говорим за коалиционно споразумение. Дотогава не можем да говорим въобще за коалиционно споразумение!“

„Не искаме 50 на 50 в регулаторите, искаме 100% независими регулатори“, добави Петков.

„Няма да говорим за никакви министри, докато не видим, че ГЕРБ са готови да извървят крачката с нас за регулаторите“, закани се бившият премиер.

По думите му всички евроатлантически партньори и включително украинците харесват Тагарев. Така Петков защити военния министър, който според Борисов е „неработещ министър“ за смяна.

„Мисля, че ще е голяма глупост, ако обявим точна дата, когато едни бронирани машини отиват в Украйна, а те ги бомбардират“, застъпи се за Тагарев Петков.

„Ако видим в документа, че е описано как точно ще бъдат сменени всички регулатори, това ще е една голяма стъпка нарпед“, продължи съпредседателят на ПП – ДБ.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.