Кой ще е новият патриарх? 9 митрополити може да претендират за мястото на дядо Неофит, но само петима имат шансове да сложат короната

в България

Кой ще е новият патриарх? 9 митрополити може да претендират за мястото на дядо Неофит, но само петима имат шансове да сложат короната

Девет митрополити имат право да са кандидати за патриарх, но реално само половината от тях са с реални шансове да сложат патриаршеската корона

Според Устава на Църквата има само две условия пред кандидатите за патриарх – да са навършили 50 години и да са управлявали епархия като митрополити поне 5 години. Третото условие е малко по-субективно – кандидатът да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Синодът се състои принципно от 15 членове заедно с Негово Светейшество. В момента обаче след неговата кончина и след смъртта на Сливенския митрополит Йоаникий останаха 13 владици. В близките дни те ще се съберат, за да свикат патриаршески избирателен църковен събор, като всички те заедно с епископите, светски и духовни представители от всяка от 15-те епархии, представители на манастирите и духовните училища гласуват на събора.

Поне седмица преди събора Светият Синод с тайно гласуване избира трима кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на условията.

Проверка на Lupa.bg установи, че девет от 13-те владици отговарят на изискванията да са навършили 50 години и от поне 5 години да са с митрополитски сан. Петима от тях обаче са над 70-те. Ветеранът по възраст сред владиците – Игнатий Плевенски е на 85 години.

В България митрополитите и патриархът служат до живот, освен ако не решат да подадат оставка, но това се случва рядко с тежко болни владици.

Йосиф Американски също е сред ветераните в Синода – той е на 81 години. Гавриил Ловчански и Григорий Търновски са на 73 години, отдавна са владици и са сред дейните висши духовници. Те реално може да участват в битката за патриарх, но се предполага, че дори и да се кандидатират, нямат особени шансове. Дядо Гавриил вече бе кандидат за патриарх през февруари 2013 г., когато бе победен от Неофит.

Според запознати с големи шансове да сложи златната патриаршеска корона има Пловдивският митрополит Николай. Въпреки спорната си репутация, въпреки прословутия си „Ролекс“ и някои скандални изявления, той има много поддръжници не само в своята епархия, но и в църковните среди като цяло и поддържа много добри отношения с държавната власт. Николай е на 54 години и е владика от 17 години, като има много солиден стаж и позиции в Синода и в Църквата.

Още четирима владици от т.нар. младо поколение в Светия Синод може да претендират за наследници на дядо Неофит. Това са Даниил Видински, Григорий Врачански, Наум Русенски, Йоан Варненски. И четиримата влязоха в Синода преди малко повече от пет години и минават за „младежи“ сред синодалните старци, макар да са малко над 50-годишни. Дядо Йоан в момента ръководи и овдовялата Сливенска епархия. Той е известен с умерените си позиции и е харесван от миряните. Според запознати той има много големи шансове да бъде четвъртият Български патриарх.

Четирима от сегашните членове на Синода автоматично отпадат от битката. Доростолският владика Яков е на 52 години, но не е служил 5 години като митрополит.

Едни от най-харесваните митрополити сред миряните, които са и доста отворени към света – Антоний Западноевропейски, Киприан Старозагорски и Серафим Неврокопски имат стаж като владици, но са под 50 години.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.