Монетите говорят: Фалшификат на Lincoln Cent от 1943 г.

в България/История/Свят


Стефан Пройнов в рубриката: Монетите говорят за един от типовете фалшификати на Lincoln Cent от 1943 г.

Безспорно една от най-търсените монети в света си остава Lincoln Cent от 1943 г. Колекционери и търговци, всички знаят за монетата от един милион долара и се заглеждат в едноцентовите монети на Линкълн. И след като търсенето е толкова голямо и цената е спекулативно висока като се появяват и фалшификатори, които търсят лесна и бърза печалба.

И така се появяват монетите от един цент с ликът на Линкълн 1943г. направени от стомана вместо от мед.

Стефан Пройнов в серия от публикации да развенчаем в поредица от експерименти някой от хипотезите за one cent Lincoln 1943 year. Започваме с кратка пред история на емисията. През Втората световна война медта се превръща в ценен суровинен продукт нужна за производство на гилзи за патрони.

Основната версия, която се тиражира за появата на този тип монети MINT ERROR – сбъркан планшет е, че в сандъка за планшетите от стомана за изработка на емисиите от 1943 са попаднали – останали неустановен брой планшети от предходната емисия от 1942 година и така по механичен път са появяват тези уникати от 1943г.

Стефан Пройнов: Най – елементарният фалшификат, който се среща на митичната монета Lincoln Cent от 1943г. не изиска особени умения за направата му както и специални умения във фалшификаторство. Този фалшификат е и най-лесен за направа, но и за залавянето му. Тук технологията е следната. Фалшификаторите вземат редовна стоманена монета от 1943г. и старателно я почистват след това по електрохимичен път – галванопластика нанасят финен слой мед върху нея.

Така фалшификатът запазва оригиналните белези на истинската монета и не се повлиява на теглото и формата му и лесно може да се заблуди неопитно око и да бъде продаден на значително по-ниска цена и така да се извърши измама.

Опитният търговец или колекционер обаче трудно може да бъде заблуден защото: Цветът на 100% е галваничен и липсва матричен гланц.

Друг лесен начин за разпознаване на този фалшификат е да използвате магнит, ако монетата залепне значи е фалшива и най-вероятно металът не отговаря на истината.

Трети лесен начин е да се разгледат внимателно ръбовете и гурта и с лек механичен начин на изтъркване на слоят ще се появи желязното ядро.

Поставена в капсула този тип фалшификат значително ограничава достъпът да ръбове и гурта, но на практика капсулата не може да ограничи спектралният анализ както и силите на магнита.

Ако попаднете на такава монета винаги се консултирайте с професионалисти, все пак две мнения са повече от едно, а три мнения са повече от две. Потърсете представителите на водещите сертифициращи компании у нас.

Не забравяйте, че най-силното оръжие на измамниците е вашата алчност и понякога емоциите командват вашите действия.
Това е тема с продължение очаквайте още публикации за Lincoln Cent от 1943 г.


Източник: fakeart.eu

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.