Ново 20! Експерт за BG-Alert: Тестът беше успешен, не е трябвало да получим съобщение

в България

Целта на тестването на BG-Alert е била да се провери линията на комуникация от МВР към мобилните оператори, а не до крайните потребители.

Ние не е трябвало да получим съобщение. Това заяви експертът по киберсигурност Христиан Даскалов.

Вчера беше изпробвана системата BG-Alert. МВР предупреди гражданите за това, но се оказа, че почти никой не е получил съобщение, тъй като повечето потребители са с изключени тестови сигнали.

„Ако вярваме на Министерството на вътрешните работи, въобще не е било предвидено ние да получим сигнала, тъй като тестовото съобщение е било изпратено през комуникационен канал, който не предполага да е активиран съгласно стандартните настройки. Този тестови канал се използва, за да можеш да изпратиш съобщение, с което искаш да провериш дали клетките на мобилните оператори ще го получат в радиочистотния спектър и оттам-нататък да си спокоен, че всичко е наред с тях”, каза Даскалов.


И допълни, че „ако вярваме на МВР, целта на сигнала е да се тества точно тази линия на комуникация – от МВР към мобилните оператори и техните клетки, а не до крайните потребители”. „Тестът значи е сработил, ние не е трябвало да получим съобщение. На практика проблемът не е телекомуникационен, а е комуникационен, защото от МВР са създали погрешно очакване в всички българи”, подчерта още експертът пред NOVA NEWS.

„Нямаме избор, трябва да вярваме на МВР, но да не стане като лъжливото овчарче. Когато се тестват такива важни за управлението на държавата системи, информацията до гражданите трябва да е много прецизирана и да е много ясна и разбираема”, заяви бившият зам.-директор на Академията на МВР Милен Иванов. И подчерта, че причината за случилото се е лошата комуникация.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.