Румен Радев: Ако отстранят Рая Назарян, никога няма да назнача нейният наследник за служебен премиер

в България

Радев недоволен от решението на КС

Днес в 17.00 часа каня парламентарните групи за консултации за съставяне на служебно правителство.

Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Когато назнача служебното правителство, съответно тогава веднага ще обявя и датата за изборите, добави Радев.

Президентът заяви, че не участва в никакви конспирации и преврати. „Ако някой си е правил сметката да отстрани Рая Назарян, за да сложи удобен председател на парламента, явно е забравил, че последната дума в този процес имам аз. И аз никога, трябва да е ясно, никога няма да назнача този човек, защото никога не бих легитимирал такова омерзително отношение към българския парламент“, подчерта Радев.

Според него професионализмът не може да бъде повече водещ критерий при назначаването на ръководители на важни институции като Сметна палата, БНБ, омбудсман, от които се излъчва служебен премиер. „Всяка партия ще търси удобен и лоялен човек, в когото ще вижда бъдещ евентуален служебен премиер“, каза президентът.

Той обясни, че в момента води разговори с потенциалните служебни премиери, като някои от тях са извън страната. „Отнасям се изключително сериозно към всяка опция“, добави Радев.

В последните няколко дни стана ясно, че се готви завера за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание. В нея са участвали ПП-ДБ, БСП, депутати от ДПС на Доган, „Възраждане“, както и от „Има такъв народ“.

Редица политици потвърдиха, че е имало тайни срещи, на които е обсъждана тази идея. Последният от тях беше съпредседателят на ПП Кирил Петков, който днес потвърди новината на БГНЕС, че вчера са обсъждали свалянето на Назарян.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.