Сглобката прахосва 260 000 лева за демонтажа на фигурите на ПСА, самият паметник е оценен на 20 милиона

в България

Сглобката прахосва 260 000 лева за демонтажа на фигурите на ПСА, самият паметник е оценен на 20 милиона 260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската армия. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ областния управител на София Вяра Тодева.

„Това е сумата без самата реставрацията и е одобрена от Министерски съвет. След като приключи с демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това“, коментира областният управител на София.

Без произшествия премина нощта пред Паметника на Съветската армия в София, след като вчера беше демонтирана най-високата фигура от монумента. Засилено полицейско присъствие и КПП охраняват монумента след като вчера започна демонтирането му от Княжеската градина.

Паметникът на Съветската армия: Без сблъсъци премина нощта около монумента
Тодева подчерта, че от години монументът се руши безвъзвратно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

„В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче в последствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министреството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани. От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника“, уточни още Вяра Тодева.

Тя обясни, че в момента цялата отговорност върху стопанисването на обекта е върху областния управител.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място, след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират – Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. До тогава ще бъдат съхранявани частите на монумента в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 милиона лева.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар