Според Николай Цонев хората на Доган не трябва да се коалират с ГЕРБ

в България

Според Николай Цонев хората на Доган не трябва да се коалират с ГЕРБ
Бившият министър на отбраната Николай Цонев, който е част от коалицията около хората на Ахмед Доган „Алианс за права и свободи“ (АПС), не смята, че формацията трябва да прави коалиция с ГЕРБ.

„Логично е да не правим коалиция с ГЕРБ и с „ДПС-Ново начало“ (на Делян Пеевски – бел.ред.). Трябва да се водят разговори с всички.

Смисълът на тези избори е да има правителство. Нека да преценяват политическите сили, но според мен трябва да има правителство при всички случаи. Ако трябва и временно да е – 6,8 или 10 месеца, за да се стабилизират отношенията и да се гласуват законите, за да получим парите от плана за възстановяване и държавната администрация да се почувства спокойна“, каза пред „Нова нюз“ Цонев, който е кандидат за депутат от АПС. Създадената преди години от Цонев партия „Нова алтернатива“ сега е с ново ръководство, прекръстена е на „Справедлива България обединени родолюбци“ (СБОР) и е част от коалицията на доганистите.

Попитан защо е решил да се включи в коалицията и листите на Доган, Цонев отговори: „Убеден съм, че трябва да бъде подкрепен Ахмед Доган. Аз го подкрепям. Аз самият съм либерал, партията е либерална“.

Добави, че застанал на страната на Доган, защото смята, че „институциите не трябва да бъдат овладявани от един-единствен човек“.

По думите му Делян Пеевски с коалицията му „ДПС-Ново начало“ е основен опонент на „Алианс за права и свободи“. „Цялата коалиция е обединена, за да постигне по-добър резултат от „Движение за права и свободи-Ново начало“, посочи Цонев.


Попитан дали не го притеснява това, че сега Делян Пеевски и Доган са във война, но само преди няколко месеца почетният председател на ДПС наричаше санкционирания по „Магнитски“ феномен, Цонев отговори: „Не мога да коментирам вътрешнопартийните им отношения“.

На въпрос дали все пак няма въпроси към Доган защо толкова време е подкрепял Пеевски, той каза: „Смятам, че Ахмед Доган си призна. Даже оня ден, когато бяхме на площада, за да подкрепим Джейхан Ибрямов, той още веднъж се извини пред цялата държава, нацията и обществото. Да, той (Доган – бел.ред.) има определена вина и си я призна, но не трябва да забравяме, че има и други, които имат вина, като Цветан Василев и Бойко Борисов, които дадоха възможност на Пеевски да овладее институциите в държавата“.

Цонев обърна внимание на повода, с който разделението в ДПС стана публично видимо – гласуването на провалилия се проектокабинет на Росен Желязков от ГЕРБ в началото на юли.

Тогава Пеевски беше обявил, че ДПС ще подкрепи мандата, но в деня преди гласуването Рамадан Атанай обяви публично, че има разрив между Пеевски и Доган и почетният председател на ДПС иска депутатите му да гласуват „против“. Така групата на движението се разцепи в гласуването, което беше началото и на публичната война между двата лагера.

„Не бива да забравяме и това, което се случи преди няколко месеца – ако самият Доган не беше оттеглил подкрепящите го депутати, щяхме да имаме правителство на ГЕРБ, управлявано от Делян Пеевски“, каза сега Йордан Цонев и подчерта, че явно отношенията между Пеевски и Доган са се обтегнали много преди да се стигне до въпросното гласуване.

„Може би те двамата трябва да обяснят. Макар че аз съм чувал, че рано или късно Ахмед Доган и Делян Пеевски ще подобрят отношенията си.

Това го казват хора, които предполагат какво ще стане. Но след заявката, която направи Доган, не вярвам това да се случи. Аз не го допускам, но ако все пак се случи, ще заема негативна позиция“, добави той.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.