ТЕЦ „Марица Изток 3“ съкращава 30% от служителите си, ще строи фотоволтаична централа

в България

ТЕЦ „Марица Изток 3“ съкращава 30% от служителите си, ще строи фотоволтаична централа Ръководството на ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ ще съкрати 1/3 от 450-те си работници, тоест 150 души, от началото на май.

Това съобщи за Divident.EU изпълнителният директор на ТЕЦ-а Васил Щонов.

ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ започва нови „зелени“ проекти – изграждане на фотоволтаици и системи за съхранение на енергията. На по-късен етап се планира и изграждане на газова централа, каза Щонов.

Той обясни съкращенията с промяна в стратегията на централата, която включва преход към производство на електроенергия с по-ниски въглеродни емисии.

Изпълнителният директор обясни, че производството на ел.енергия от въглища вече е икономически неизгодно. На този етап е по-евтино да се внася ток, произведен от газови централи в Румъния и Гърция, отколкото да работят централите ни.

Въглищните централи плащат за въглеродни квоти, които драстично оскъпяват тока, който произвеждат, заради „зелената сделка“ на ЕС.

„Контур Глобал Марица Изток 3“ ще строи 80-мегавата фотоволтаична централа, която ще бъде разположена на около 3,5 км от настоящата централа.

Компанията е подала и инвестиционни предложения в Министерство на енергетиката към Фонда за справедлив преход за изграждане на батерии за съхранение на електроенергия и газова мощност.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.