Шамар! Австрия опроверга Денков: Нямаме решение за частичен Шенген. Той взе да увърта: преговорите продължават

в България

Шамар! Австрия опроверга Денков: Нямаме решение за частичен Шенген. Той взе да увърта: преговорите продължават Австрия опроверга Денков: Нямаме решение за частичен Шенген за България и Румъния, съобщи БНР.

По повод на реакциите на правителствата на България и на Румъния за предстоящото частично присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство министерството на вътрешните работи на Австрия е излязло с изявление, според което преговорите за “въздушен Шенген” със София и Букурещ продължават.

В цитирания от агенция “Франс прес” текст няма потвърждение на новината за постигнато политическо споразумение. Освен това се отбелязва и че в момента не се водят преговори за отваряне и на сухопътните шенгенски граници за България и за Румъния.

МВР на Австрия настоява да бъдат усилени проверките на външните граници на Евросъюза и двете балкански членки да приемат на своя територия търсещи убежище – особено граждани на Афганистан и Сирия.

Както вече написахме премиерът Денков сътвори днес чутовен гаф като обяви, че Австрия ни пуска по въздух и вода в Шенген, което предивика гняв във Виена. Наши дипломати заявиха, че колегите им в Австрия са възмутени от избързвнето с радостта на София и Букурещ и приписването на заслуги за решение, което не е факт.

Информацията, че Румъния и България са се договорили с Австрия се появи снощи на сайта на румънското вътрешно министерство, а за нея първо обяви изданието “Адеварул”. Досега България настояваше Виена да се обвърже с конкретна дата и за приемането ни в Шенгенското пространство по суша.

По-късно премиерът и вицепремиерът Габриел направиха коментар по актуалната тема за влизането ни в Шенген, а финансовият министър бе категоричен, че държавата не е застрашена от фалит.

В хода на преговорите от седмици насам Австрия нееднократно е давала знак, че е съгласна на отваряне на въздушните и морски граници. Това, което се решава към момента, е как да се формулира решението, свързано със сухопътните граници.

Не очакваме промяна в тази позиция. Защото, ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, влизаме в съвсем друга дискусия. Аз не очаквам това да се случи. Така премиерът Николай Денков коментира темата за австрийското „Да” на приемането на България в Шенген по море и въздух.

„Влизането в Шенген се осъществява с отварянето на въздушните и морските граници. Шенген е важна информационна система, до която достъп получават държавите, ползващи се с доверие, че няма да злоупотребят с нея. По отношение на сухопътните граници – ситуацията в Европа в момента е особена. Това показва, че ние се намираме в извънредна ситуация – отварят врата за Шенген и, когато се успокои мигрантската вълна, когато започнат да падат поставените граници между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне границата и за нас”, обясни министър-председателят. И допълни, че процедурата по прием в Шенгенското пространство ие еднаква за всички страни и самата Австрия също е преминала през нея.

„От гледна точна на изпълнението на бюджета и план-сметката за 2024 г., ние нямаме проблеми с подготовката за еврозоната”, заяви Денков, пише nova.bg.

„Присъединяването ни към Шенген не е самоцел, а устойчив ангажимент да продължи да охранява надеждно външните граници на ЕС. Благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме, с конструктивен тон, да изчистваме и последните детайли”, коментира от своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Предварителните данни показват, че дефицитът ще бъде по-малък от планираното – 2,5, а не 3%. Това опровергава всички черни сценарии, които се чуваха – за това, че държавата ще фалира”, съобщи финансовият министър Асен Василев.

Loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Вашият коментар